Subscriu-te

RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Template

Powered by Blogger

dissabte, de juliol 14, 2012

Com estan els nostres ximpanzés?

Dra. Goodall en el Centre de Tchimpounga

Tenim les primeres notícies dels nostres dos ximpanzés KUDIA i KAUKA, recentment apadrinats.

Hem rebut sengles escrits des del Centre de Tchimpounga, en el Parc Nacional de Gombe, Tanzània, on els ximpanzés viuen protegits i en estat salvatge.

Ens han fet arribar molta informació sobre els trets dels ximpanzés (Pan troglodytes), que junt als bonobos (Pan paniscus), són les espècies més apropades, genèticament a nosaltres.
En una de les fotos veiem a "Vielle", una femella molt major, què en morir el seu company, "Gregoire", es dedica a curar a les cries; ací la veiem  banyant a "Mokolo" amb una sabó medicinal, degut a un brot d'una infecció fúngica.

Tot seguit ja comencen a parlar, primer de Kudia i després de Kauka. La primera, sembla ser, que no ha eixit massa al bosc que n'hi ha al Centre de Tchimpounga, i això que li agrada força, però el cas és que un grup de ximpanzés salvatges que habiten a la gran Reserva Natural han estat pels voltants i en ser molt territorials és molt perillós trobar-se amb un altre grup. Aquestes incursions solen ser rares ja que viuen en la zona est de la Reserva (veieu el mapa del final), prop del poble de Mpili, amb una zona pantanosa i d'accés difícil, per això prefereixen hi estar. De tota manera a Kudia també li agrada jugar amb els seus amics en les instal·lacions exteriors del centre, o bé observant als adults per a aprendre tot el què fam, ja què és molt observadora.

Després rebem notícies de  Kauka, el qual, i per les mateixes raons que Kudia no ha pogut eixir. Encara que la instal·lació exterior és ampla, no és igual que el bosc, on n'hi han ingredients i sorpreses que poden satisfer la seua curiositat; no obstant això, també s'ho passa bé deixant-se espussar com veiem a la foto, o apuntant-se a totes les lluites de broma que es fan; mai es posa si són de veres; es diverteix molt amb els altres que el fan riure's molt. Té una risa contagiosa.

Ens han passat, així mateix de la campanya: "Cap a la selva", volen dur alguns grups de ximpanzés de Tchindzoulou, a un lloc nou, dins la Reserva Natural, les illes forestades de Tchindzoulou, Ngombe i Tchibebe, per ser un entorn més natural, més seguretat, menys despeses en estructures i manteniment, millor accés per a visitants mitjançant equipaments educatius i major benestar per als grups transferits. El problema, com en tot són els costos d'eixe trasllat.



Mostra Parc Nacional de Gombe, Tanzània en un mapa més gran

També et recomane:

Related Posts with Thumbnails