Estructura química general d'un paraben (Per-hidroxibenzoic) on R = un grup alquil |
De vegades, després de la dutxa sentim picors per la pell o ressecor de la pell, intoleràncies o al·lergies; doncs moltes vegades els culpables són unes substàncies anomenades "parabens"; químicament són esters de diferents grups (R) alquils, anomenats com si d'un alcà es tractés però amb el sufix -il i un nombre indicant el carboni pel qual s'enllacen a la molècula, com ara metil -CH3, etil -CH2-CH3, propil -CH2-CH2-CH3 o butil -CH2-CH2-CH2-CH3 de l'àcid hidroxibenzoic que s'utilitzen, conjuntament amb les seves sals sòdiques, com a substàncies antimicrobianes en la indústria alimentària, farmaceútica i cosmètica.
Els parabens més comuns inclouen:
METHYLPARABEN (E218)
ETHYLPARABEN (E214) els més comuns
PROPYLPARABEN (E216)
BUTYLPARABEN
BENZYLPARABENISOBUTYLPARABEN els menys comuns (tambés ho són les seues sals de sodi)
ISOPROPYLPARABEN
Aquests productes químics i les seues sals, s'utilitzen com a conservants, per les seues propietas bactericides i fungicides (protegeixen del creixement microbià, tant per als consumidors, com per mantenir la integritat del producte), es troben en moltes cremes per a nadons, cosmètics, molts xarops per a la tos, antiàcids estomacals, remeis per als trastorns de l'intestí, per a les nàusees i els vòmits, cremes vaginals, reguladors cardiovasculars, antibiòtics, medicaments contra el dolor i la febre (formes genèriques de l'ibuprofè i el paracetamol), tractaments de l'astènia, xampús, cremes hidratants, gels d'afaitar, bronzejadors, maquillatges, pastes de dents, productes de cura del cabell o additius alimentaris, entre d'altres. La majoria de les marques de desodorants i antitranspirants actualment ja no usen parabens.
El seu ús abundant en aliments, medicaments i cosmètics, (al voltant de 400 especialitats—la majoria molt comuns— ) és, precisament, per la característica que acabem de descriure i pel seu cost tant baix, malgrat les investigacions que s'estant duent a terme (sobretot a partir de 2004), per haver-se trobat en tumors de mama (20 nanograms per gram de teixit en una mostra de 20 tumors) i per la seua capacitat d'imitar, d'alguna manera, a l'hormona estrogena.
Així mateix, el seu ús en xampús, produeix irritacions en la pell i dermatites en persones amb al·lèrgies; si més no en els aliment no sol causar danys, ja que es metabolitzen i s’excreta per l’orina.
Els efectes tòxics i cancerígens d'aquests conservants, inclosos, tant en cremes dentals com els medicaments utilitzats en quimioteràpia contra el càncer, foren objecte de debat científic i l'Assemblea Nacional francesa va votar prohibir-los (vegeu la llista establerta per Le Monde) junt als ftalats i els alquilfenols, tres categories dels disruptors endocrins.
Encara que l'Estat espanyol no els ha prohibit, perquè no es pot afirmar que un/a consumidor/a de parabens desenvoluparà càncer, el risc existeix, per la qual cosa és necessari realitzar més estudis per a obtenir una major precisió de la quantificació del risc. Per tant el millor és aplicar el principi de precaució i evitar els productes que continguen parabens per si de cas; cal acostumar-nos a observar les etiquetes, ja que, els productes esmentats que podem comprar, per llei han de dur els seus ingredients a l'etiqueta. Aquesta informació és important per als consumidors/es que volen determinar si un producte conté un ingredient que volem evitar. Els parabens són generalment fàcils d'identificar pel seu nom, que ja s'ha indicat i sempre es pot substituir per productes naturals.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada