Subscriu-te

RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Template

Powered by Blogger

dissabte, de març 12, 2011

Terratrèmol de 8,9 sacseja Japó

Diuen les cròniques que des de l'any 1923 (1 de setembre) no ha hagut un altre terratrèmol tant greu al Japó; va destruir les ciutats de Tòquio i Yokohama i causa unes 105.000 víctimes mortals i més de 37.000 desaparegudes. En aquell cas els sisme tingué una magnitud de 7,8 graus en l'escala de Richter.
Ahir Japó patiria un terratrèmol de 8,9 graus, amb una equivalència d'energia de TNT de quasi 200 milions de tones. Tras el sisme, que ha tingut lloc a 12 km de profunditat, un tsunami ha incrementat la devastació de la catàstrofe, com podem veure en aquestes images de la televisió japonesa:



És en aquesta zona, anomenada Cercle de Foc (ja que es troben la major part dels volcans actius conegut), on contacten la placa tectònica eurasiàtica i la placa del Pacífic on es produeixen el 20% dels terratrèmols d'una magnitud superior a sis graus en l'escala de Richter que tenen lloc al planeta.
D'altra banda la planta nuclear de Fukushima I, va patir problemes de refrigeració després del terratrèmol, per la qual cosa es van tenir que evacuar 45 mil persones en un radi de 20 km.
Finalment cal destacar que, segons un estudi preliminar de l'Institut Nacional de Geofísica i Vulcanologia d'Itàlia, el terratrèmol podia haver mogut l'eix de rotació de la Terra uns 10 centímetres.



El Japó ahir i avui
BLOC IES BROCH
"El País"
"El Mundo" 
Europapress
3cat24
Planeta blau
Notícias de Ciència
Predicció del tsunami 
Aljazeera
Els pitjors terratrèmols des de 1900
Com és un accident nuclear?
Gràfic central Fukushima
Estat dels reactors







També et recomane:

Related Posts with Thumbnails