Subscriu-te

RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Template

Powered by Blogger

dimecres, d’abril 08, 2009

Moviments sísmics a Itàlia

Els mitjans de comunicació s'han fet ressò dels moviments sísmics patits aquests dies per Itàlia. No és per a menys degut a la magnitud del mateix.També els nostres companys han dit la seua, per això us invite a visitar: "Tragèdia Italiana" de l'IES Bovalar, amb un video de "com es produeixen els terratrèmols", "Itàlia es mou" de l'IES Broch o, dins de les activitats per a l'aula: "animacions en sismologia"; tots dos amb una informació completa i enllaços interessants que la completen.

I és que Itàlia, descansa sobre un entramat de plaques geològiques que la col·loquen en un risc sísmic constant, en aquest cas ha estat degut, molt possiblement a una fractura extensiva de l'escorça terrestre. En la zona convergeixen, com molt be ens assenyalen Ignaci i Pilar, dues grans plaques: la tectònica eurasiática i l'africana, en desplaçar-se fan que de altres microplaques de centenars de quilòmetres de llarg també es desplacen permanentment provocant la fractura o falla de l'escorça terrestre, alhora que s'allibera una gran quantitat d'energia en forma d'ones, que són les que fan tremolar a la Terra, per això la sismicitat no és tan concentrada.

El desplaçament d'aquestes plaques és d'uns 9 mil·límetres per any al llarg dels Apenins, (si, per exemple, considerem que la placa del Pacífic es mou a 2 mil·límetres per any, la diferència és prou gran). Malgrat que la magnitud ha estat en 6,3 en l'escala de Richter, pot ser haja estat en la superficialitat del sisme la causant de les grans quantitats de pèrdues humanes i materials. En poc de temps els instruments ja havien detectat dos terratrèmols, un de magnitud 4,6 en el nord d'Itàlia, a uns 55 quilòmetres de la ciutat de Bolonya, i un altre de magnitud 4 al centre de la península. Unes 48 hores més tard es produiria el sisme més fort, que acabem d'esmentar i tot seguit es van succeir durant tot el dia rèpliques d'intensitat variada (entre 4,3 i 4,8).

El diari "El País" ofereix una infografia molt didàctica sobre la producció d'un terratrèmol:



També et recomane:

Related Posts with Thumbnails