Subscriu-te

RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Template

Powered by Blogger

dijous, d’octubre 30, 2008

Repetició dels tsunamis en les mateixes zones

Llegim en el diari "El Mundo" algunes de les conclusions a les què han arribat dos equips diferents d'investigadors, de les universitats de Chulalongkorn i de Kenten, en dos de les àrees danyades pels 'tsunamis': l'illa de Phuket, a Tailàndia i la costa d'Aceh en Sumatra, respectivament.

El més important és la convicció que aquests es repeteixen en les mateixes zones al llarg de la Història, de manera que el que va assolar el sud-est asiàtic en l'any 2004 no va ser el primer en aqueixa zona, ja que en els 2.800 anys anteriors almenys van haver altres tres de les mateixes dimensions.

La tècnica utilitzada va ser l'estudi de les capes d'arena que havien dipositat en la terra els 'tsunamis' anteriors practicant forats, sobretot en zones que són com solcs en pendents, en els quals aquests sediments es dipositen amb més facilitat, atès que l'arena és un element fàcilment extraíble en tempestes o per l'acció humana. Amb aquesta tècnica s'escavaren més de 150 clots en un àrea turística que va ser devastada en l'any 2004 per un sisme submarí que va arribar els 9,2 punts de magnitud en l'escala Richte i que es va generar a 480 quilòmetres cap a l'oest. En 20 d'aquests forats van trobar capes d'arena blanca d'uns 10 centímetres alternades amb unes altres de torba negra. La primera capa, a uns nou metres de la superfície, va anar la dipositada en 2004. La segona capa d'arena, segons va confirmar la datació per radiocarbono va ocórrer, probablement, ens l'any 1300 i 1450. Fins i tot van detectar proves de dues tsunamis anteriors, fa 2.500 i 2.800 anys.

Aquestes investigacions són importants perquè, d'haver-se conegut i reconegut la història dels 'tsunamis' en aquesta regió s'haurien perdut moltes menys vides. Com a mostra a les illes d'Andaman, on s'identificaren les senyals en la mar de la proximitat de la catàstrofe, va procurar la retirada cap a les muntanyes de bona part de la poblacio, per contra ni en costes de Sumatra ni en les de Tailàndia no es coneixien.

També et recomane:

Related Posts with Thumbnails