Com cada any, una de les característiques estiuenques són els incendis; un clima sever, altes temperatures, vent fort baixa humitat, negligència en les neteges del camp i la muntanya, torres elèctriques, llamps... però sobretot l’acció antròpica (32 persones detingudes només en el mes de juliol, be per negligència, be intencionada) propicien que els terrenys siguen pasturatge anhelat per les flames. Ja van vora 75.000 ha, 34.000 més que en tot l'any 2008.
Possiblement el primer dels que tinguérem notícies d'aquest estiu, seria el del dia 22 de juny i que afectaria al municipi de Moaña a Vigo que afectaria a una zona d'eucaliptus coneguda com “A Garrotxa” i que calcinaria una superfície arborada aproximada d'un quilòmetre quadrat en el límit amb la parròquia de Meira. Les flames arribarien fins a les proximitats d'unes vinyes i d'uns habitatges de la zona coneguda com O Castillo; les fonts consultades apuntaven la possibilitat que haguera estat provocat.
Els incendis declarats dimecres dia 22 en el Condado de Treviño i en la comarca del Xaló-Medinaceli (Soria) arrasarien més de 4.000 hectàrees de forest baix i rastroll Segons les primeres investigacions, la causa d'un dels focus del foc seria l'espurna provocada per una recol•lectora. Pel que fa a l'incendi originat en Garbajosa (Guadalajara) i que es va estendre a Sòria per la localitat de Benamira, afectaria un total de 1.200 hectàrees, 64 d'elles arborades i en la seua majoria -un 95 per cent- corresponents a la província soriana. Un altre dels incendis que en la vesprada d’eixe mateix dimecres era declarat en San Lorenzo de Tormes, calcinant 66 hectàrees de pastura.
El mateix dia quatre bombers morien i dos més ferits (un d'ells moriria també) quedaven en l'incendi que des del dilluns anterior afectava al parc natural dels Ports i que amenaçaria el nucli urbà d'Horta de Sant Joan (Tarragona). Els morts, segons els Bombers, quedaren atrapats pel foc després d'un canvi brusc del vent registrat cap a les tres de la vesprada. Malauradament no són els primer que moren en incendis de Catalunya d’enguany, ja que El passat 22 de juny els dos ocupants d'un helicòpter que col•laborava amb els Bombers de la Generalitat van morir al patir un accident en Mollet del Vallés (Barcelona), quan carregava aigua per a sufocar un menut incendi registrat en la zona, i dissabte anterior, un veí de Guissona (Lleida), de 87 anys, va morir al quedar atrapat pel foc en la veïna localitat d'Agramunt. El fort vent complicà l'extinció de les flames, que arrasarien unes 1000 hectàrees en els voltants del parc, més de 400 d'elles de reserva. (veure mapa d'incendis a Catalunya d'aquest estiu)
També el 22, i en la localitat madrilenya de Collado Medio (Madrid), altre incendi ha obligaria a desallotjar unes 2.000 persones de quatre urbanitzacions. Les urbanitzacions desallotjades foren Serranía de la Paloma, Fuente de la Salinera, Parque Collado i Reojo del Roble, les més properes al foc que es va declarar per causes que encara es desconeixen en el Cima del Castello, la zona més septentrional del municipi. En total més de 200 persones lluitarien per controlar el foc, que ha arrasat una zona orogràfica "molt complicada" on els treballs s'han vist dificultats pel vent baix.
Eixa mateix vesprada la Regió muntanyenca de Conca patiria el flagell del foc, declarant-se cinc incendis forestals, més un altre en la zona de l'Alcarria, que han obligat a decretar el nivell 2 del pla de lluita contra els incendis i a desallotjar un campament infantil de la localitat de Poyatos i l'alberg juvenil de Les Fonts de les Taules. El més greu de tots seria el del terme municipal de Poyatos, en la Regió muntanyenca de Cuenca, a les 14.25 hores, un foc intencionat pres amb sis focus diferents i que atacà al "cor de la serra". Altre incendi declarat en la localitat de Buenache de la Serra ha obligat a desallotjar també l'alberg de Les Fonts de Les Taules.
El 23, en la província de Terol (Alloza, Los Olmos, Cedrillas-Corbalán i Aliaga), els incendis actius n'eren sis, dels quals tres eixe mateix dia ja superaven les 1.000 hectàrees.
Les nostres comarques no es lliurarien de la crema i, com ja vaig indicar en un post anterior , el mateix dia 23, Onda, L’Alcora, Ribesalbes, Borriol i Castelló patirien la desgracia de tenir un personatge de 29 anys, el qual, segons diria, “li agrada veure els avións que van a apagar els focs” i que l’amy passat ja provocaria un altre conat.
Gairebé alhora, dia 24, un altre incendi, aquesta vegada fruit d’un llamp, es declarava en la zona boscosa dels Titonares de Sogorb, aïllant durant hores el municipi de Soneja, on van haver d'evacuar a prop d'un miler de veïns, i amenaçant als parcs naturals de la Calderona i Espadà, tot i haver de tallar l'A-23 i la via fèrria que travessa la comarca de l'Alt Palancia. L’incendi també afectaria els veïns de Castellnovo, Almedíxer, Sot de Ferrer, Assuévar a més de Sogorb i Soneja, on, també, el cementeri patiria greus danys.
Efectius del Servei d'Incendis Forestals de Castella-la Manxa (INFOCAM) tractaven de sufocar un incendi que es declarava la vesprada del dia 27 de juliol al municipi de Retuerta del Bullaque (Ciudad Real), fora del perímetre del Parc Nacional de Cabañeros, el tercer incendi d'aquest estiu dins d'aquest paratge, el primer incendi en aquesta zona es va declarar el passat 2 de juliol, i va ser extingit l'endemà passat després d'arrasar 370 hectàrees i deixar ferit a un agent mediambiental de 39 anys i el segon foc es va produir el dia 8 de juliol i va ser extingit aqueix mateix dia, arrasant 33 hectàrees de rastrolls en terreny agrícola.
L'incendi forestal declarat a les 13.30 hores del dia 29, en tres focus diferents en Arenas de San Pedro, prop del santuari de San Pedro d'Alcántara, i que estendria fins a L'Arenal, Mombeltrán i Coves de la Vall, obligaria a desallotjar en part aquestes dues localitats del Barranc de les Cinc Viles, provocarien 2 morts.
Ara mateix, el foc que arrasa des de fa ja quatre dies la Vall del Tiétar, en la província d'Àvila, està voltat, encara que les flames s'estenen al llarg d'un perímetre de 40 kilómertros, el que dificulta la seua extinció.
Esperem que aquesta llista finalitze ací, però no podem tindre massa confiança, paga la pena llegir aquest article de l'organització Greenpeace.
Mostra Incendi en un mapa més gran
BIODIDAC, recursos multimèdia per a les teues classes
-
BIODIDAC és una web canadenca que de fa temps ens ofereix a la xarxa una
enorme quantitat de recursos multimèdia, principalment imatges i
il·lustracions p...
Fa 7 anys
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada