Subscriu-te

RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Template

Powered by Blogger

dimecres, de juliol 29, 2009

EEUU i Xina cooperen en temes medioambientals

Ja sabem que aquestes notícies es queden en no-res a l'hora de fer, ja que les paraules són gratuïtes. Però, en principi, sembla ser que EEUU i Xina, dos dels països amb major emissió de gasos d'efecte hivernacle s'han reunit i parlat, durant dos dies, sobre assumptes estratègics, entre ells el canvi climàtic, punt destacat per Hillary Clinton.

Recordem que a la reunió de Llueca (Suècia) els plans d'Estats Units de gravar els productes de països amb nivells ecològics més baixos va desplegar la ira a Xina i Pequín amenaçà amb una guerra comercial.

Sembla ser que han parlat sobre com reduir les seues emissions de cara a la conferència de l'ONU sobre el clima que se celebrarà el pròxim desembre a Copenhaguen i en la qual es pretenen fixar nous objectius per al control del canvi climàtic.

Per la seua banda el conseller d'Estat xinès Dai Bingguo va reconèixer que els dos països s'enfronten a seriosos reptes en la qüestió del canvi climàtic i va assegurar que Pequín està compromès a cooperar amb Washington en aquest aspecte.

Cap recordar que aquest mateix mes de juliol, durant una visita de Chu i el secretari de Comerç, Gary Locke, a Xina, els dos països van anunciar el llançament d'un projecte conjunt d'investigació per a crear edificis i cotxes que facen un ús més eficient de l'energia i per a estudiar el desenvolupament d'un carbó que la seua crema siga menys contaminant.

Així mateix, el passat dia 6 d'abril de 2009, la Comissió encarregada per la Unió Europea va remetre al Consell el seu Llibre Blanc "Adaptació al canvi climàtic: Cap a un marc europeu d'actuació". Aquest document estableix un marc per a reduir la vulnerabilitat de la UE a l'impacte del canvi climàtic i es basa en les àmplies consultes engegades en 2007 pel llibre Verd "Adaptació al canvi climàtic a Europa: Opcions d'actuació per a la UE".

Sembla ser que alguna cosa es mou, però només en els papers, veurem la traducció en fets. No podem oblidar que en la passada reunió a la ciutat sueca de Llaure entre els ministres de medi ambient europeus, per parlar d'aquests temes es va deixar ben clar que: "No haurà multes per als que no complisquen amb la lluita contra el canvi climàtic" com poden ser l'Índia i la pròpia Xina.

El ministre suec del ram, Andreas Carlgren, va demanar deixar fora tot allò que puga posar en perill les actuals negociacions sobre el clima i va criticar de forma dura els intents de "un proteccionisme verd"; malgrat això Suècia vol obrir un debat sobre la introducció d'un impost "mediambiental" dins en la UE per als vehicles que consumeixen gasolina, semblant a Alemanya on els consumidors i les consumidores ja paguen un "impost ecològic" que va directe a la caixa de pensions.

El comissari europeu de Medi ambient, Stavros Dimas va advocar per què els ingressos dels impostos "mediambientals" vagen al foment de tecnologies amb menys emissions de carboni.

Encara que França havia manifestat estar a favor de l'impost, el ministre francès del ram , Jean-Louis Borloo, va fer marxa enrere en Llaure a l'afirmar que per a França no era una exigència concreta. Al desembre es decidirà a nivell internacional a Copenhaguen un nou acord per a la lluita contra el canvi climàtic, que substituirà al Protocol de Kioto, que expira en 2012.

També et recomane:

Related Posts with Thumbnails