Subscriu-te

RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Template

Powered by Blogger

dilluns, de juny 16, 2008

L'arbre mediterrani subsistirà al canvi climàtic

Un estudi del Departament de Biologia de la UAM, publicat recentment (abril 2.008) en “Applied Vegetation Science” sota el títol: “Effects of climate change on the distribution of Iberian tree species”, dirigit pel professor de Geobotànica, Helios Sainz dóna un pronòstic favorable per als nostres arbres mediterranis.

Segons l’estudi, en el qual s’analitza la distribució peninsular de 20 espècies arbòries, en general, l'escalfament produït pel canvi climàtic reduirà notablement els arbres de la península ibèrica en 10, 40 o 70 anys, sobretot entre les coníferes d'àrees muntanyenques com el pi silvestre (Pinus sylvestris), el pi negre (Pinus uncinata) i l'avet blanc (Abies alba).

Això, no obstant, espècies mediterrànies, com ara, el pi resiner (Pinus pinaster) i el pi carrasc o pi blanc (Pinus halepensis) podran suportar-ho be per la seua capacitat per a adaptar-se a l'escalfament.

L’ informe, fet a escala regional, analitza els efectes del canvi climàtic en la distribució de la flora en la Península Ibèrica considerant les variables ambientals de temperatures mitges per a cada estació, les pluges estacionals i l'amplitud tèrmica en cada àrea, i determinant les condicions favorables perquè aquests arbres pogueren seguir germinant en els anys 2020, 2050 i 2080.

Segons això, les espècies mediterrànies, a mesura que les temperatures de la Península s'incrementen amb el canvi climàtic desplaçaran exemplars propis del Pirineus, ja que els arbres de més altitud i de clima més fred patiran més.

Així doncs l’efecte serà diferent en cadascuna de les 4 formacions arbòries: les de clima temperat europeu, els boscos de coníferes de muntanya, els de l'àrea sub-mediterrània i els boscos mediterranis.

També et recomane:

Related Posts with Thumbnails