Subscriu-te

RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Template

Powered by Blogger

dijous, de novembre 07, 2013

Marja Sklodowska, més coneguda com a Marie Curie

Un dia com avui de 1867, a la capital de Polònia, un professor de física i una mestra gaudien del naixement de la seua filla, la què seria la primera dona europea en rebre el doctorat en Ciències (1903), la primera persona en rebre dos Premis Nobel, un de Física junt a Pierre Curie i Henri Becquerel  pel descobriment de la radioactivitat, i un altre de Química, vuit anys després (1911), per haver preparat el radi i investigat els seus compostos.
Parlem de Marja Sklodowska, més coneguda com a Marie Curie.
Però no acaba ací els seus mèrits; també va ser la primera dona, membre de l'Acadèmia Francesa de Medicina (1922) i la primera mare Nobel amb una filla Nobel, Irène Joliot-Curie. La primera dona que va ser professora i cap de laboratori a la Universitat de la Sorbona (1906), la qual la reconegué com la primera dona graduada en ella.
Per tot això i més seria, així mateix, la primera dona a ser enterrada sota la cúpula del Panteó per mèrits propis (1995), víctima d’una anèmia perniciosa causada per les llargues exposicions a la radiació el 4 de juliol de 1934 en Passy, Alta Savoia, França.
Però malgrat la seua intel·ligència, rigor, voluntat, imaginació, passió i sobretot, austeritat, la seua carrera no va esta mancada de dificultats i lluita per a superar nombrosos obstacles per dedicar-se a la ciència, doncs a Polònia, les dones no podien anar a la universitat.
Mai no va renunciar a la seva passió investigadora, de fet, podent fer-se rica amb els seus descobriments, es va negar a patentar el procés d'aïllament del radi deixant-ho a la disposició de la comunitat científica.

També et recomane:

Related Posts with Thumbnails