Subscriu-te

RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Template

Powered by Blogger

dissabte, de febrer 09, 2013

Premis Ig Nobel

En aquest temps de poques ganes de gràcies, cal esbrinar alguns esdeveniments, al menys curiosos que ens fen pensar i riures alhora.

"The Stinker", the official mascot of the Ig Nobel Prizes.
Possiblement ja coneixeu de l'existència dels Premis Ig Nobel, he de reconèixer el meu desconeixement al respecte.
Com diu el seu propi lema: "Honren els èxits que primer fan riure a la gent i després els fan pensar" Els organitza la revista d'humor científic Annals of Improbable Research i, alguns dels seus presentadors, són autèntics premis Nobel. Té lloc en l'esplendorós  Sanders Theatre de la Universitat d'Harvard, encara que en els seus inicis se celebrava en el MIT (Massachusett Intitute of Technology).

Special Issue
The 2012 Ig® Nobel Prizes



Tots els anys, des de 1991, sobre el mes d'octubre, amb uns 1200 espectadors/es, majoritàriament envoltats d'excentricitat, humor i crítica a les investigacions sense sentit, assisteixen a la cerimònia de gala de lliurament dels premis,  honrant l'imaginatiu i estimulant l'interès de la gent en la ciència, la medicina i la tecnologia, tot i parodiant els Premis Nobel (Premis Innobels).
Winner Dr. Elena Bodnar demonstrates her invention (a brassiere that can quickly convert into a pair of protective face masks) assisted by Nobel laureates Wolfgang Ketterle (left), Orhan Pamuk, and Paul Krugman (right). Photo credit: Alexey Eliseev, 2009 Ig Nobel Ceremony
Per fer-nos idea de com va la gal·la veieu aquest vídeo quan "Miss Sweety Poo", que sempre és una xiqueta, s'encarrega de tallar les conferències que són massa llargues, amb "Aturat! Estic avorrida", quantes vegades en notar a faltar a "Miss Sweety".


Cal dir que , no només no és una deshonra guanyar el Ig Nobel (com mostra el bon humor amb el qual reben els seus premis els guardonats), sinó que ja s'ha donat el cas que un dels guanyadors d'aquests premis (en l'any 2000 per posar una granota en levitación magnètica) va guanyar el veritable Premie Nobel en el 2010 pels seus treballs sobre el grafeno ( Andre Geim i Konstantin Novoselov) . I és que en Ciència no tot han de ser investigacions orientades a la productivitat, sinó ben bé al contrari.
The 2009 Ig Nobel Prize winners, joined by nine amused Nobel laureates, take a bow as the ceremony concludes. Photo: Richard Baguley.

Anem a veure els premis d'enguany:
Psicologia: inclinar-se cap a l'esquerra fa que la Torre Eiffel semble més menuda.
Pau: a una companyia russa per convertir munició vella russa en diamants nous.
Acústica: al SpeechJammer, una màquina que interromp el discurs d'una persona, al fer-li oir la seua pròpia veu amb un cert retard.
Neurociència: demostrar que els investigadors del cervell, usant complicats instruments i estadístiques simples, poden veure activitat cerebral significativa en qualsevol lloc, fins i tot en un salmó mort.
Química: resoldre el misteri de per què en un poble de Suïssa el pèl d'algunes persones s'havia tornat verd.
Literatura: a l'Oficina de Comptabilitat General del govern nord-americà per emetre un informe sobre informes sobre informes que recomanen la preparació d'un informe sobre un informe sobre informes sobre informes (no, no se m'ha colat cap informe repetit, és així tal qual).
Podeu veure la ressenya ací
Física: calcular el balanç de forces que li donen la seua forma i moviment al pèl en una cueta de monyo humana.
Dinàmica de fluids: l'estudi de la dinàmica del xipollege, per a aprendre què passa quan una persona camina duent una tassa de te.
Anatomia: descobriment que els ximpanzés poden identificar a altres ximpanzés individualment, veient fotografies dels seus… culs.
Medicina: per aconsellar a metges que practiquen colonoscòpies per a minimitzar el risc que els seus pacients exploten.
Correcció especial: el Comitè dels IgNobel corregeix un error de 1999 on es van oblidar d'incloure un nom entre els guardonats per l'estudi de com banyar una galeta en te (i altres líquids) de la millor manera perquè no es trenque. De fet, un dels autors d'aqueix estudi, Len Fisher,  va escriure un llibre al respecte: "Com banyar una galeta".
La 23a Anual Primer Premi Ig Nobel cerimònia tindrà lloc el dijous 12 setembre, 2013. Les entrades estaran a la venda a mitjans de l'estiu de 2013, disponible exclusivament en la taquilla del Harvard .
Algunes revistes com "Muy Interesante" o "El Mundo", se solen fer ressò de l'esdeveniment  

També et recomane:

Related Posts with Thumbnails