Subscriu-te

RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Template

Powered by Blogger

diumenge, de juliol 01, 2012

L'Alt Palància es crema

Foto publicada en el "LEVANTE"
Es veia vindre, els retalls en allò més feble i sostenible està ocasionant seriosos problemes. Ara han segut els pobles de l'Alt Palància, però demà pot ser qualsevol altre indret.
L'incendi ha començat a Andilla, afectant ràpidament a Oset, i Pardanchinos, tots ells a la comarca dels Serrans, possiblement per una cremada agrícola incontrolada, i va anar fàcilment extenent-se, pel vent canviant i les temperatures altes, però, més que res, degut a la manca d'atenció que els diferents governs de la Diputació, Generalitat, de l'Estat ... han mostrat front als espais rurals que, al comptar amb unes mínimes mesures econòmiques (-15 milions d'€) i humanes de prevenció i extinció junt a la sequera reinant, han possibilitat l'extensió tant greu de l'incendi, la qual cosa evidencia que, aquesta actitud fou una greu negligència política.

Tant ha estat aquesta retallada que haja afectat greument a diferents localitats, i què ha hagut d'evacuar més de tres-centes persones, com és el cas de Teresa, comarca de l'Alt Palàcia, ha estat abandonada a la seua sort,  per part dels serveis d'extinció de la Diputació, davant les flames, segons ha dit els seu primer edil, ja que "els mitjans per a extingir a l'incendi van arribar a l'inici, després de decretar-se l'alerta, però  es van marxar de la zona, quedant-se solament els voluntaris de la localitat i sense que la Diputació ni Subdelegació del Govern els informara", provocant una lluita contra el foc de forma descoordinada, i amenaçant seriosament al parc natural de la Serra de Calderona. Tabé ha anat afectant a Torís, Ribera Alta, Villar del Arzobispo, i Alcúbles, en la comarca dels Serrans,  Marines , Camp de Túria, Altura, comarca de l'Alt Palància, en aquesta localitat, concretament en la zona de la Cova Santa s'ha confinat a la població pel fum, Sacanyet, a la comarca de l'Alt Palància, Begís, alt Palància,  i Canals, pedania de Sacanyet.


Així mateix, l'incendi també ha obligat a tallar la carretera CV-341 a l'altura de Villar del Arzobispo, la CV-343 a l'altura de Higueruelas, la CV-245 a l'altura de Les Alcubles i la CV-342 a l'altura d'Oset.

L'alcalde d'Andilla ha  subratllat, en la mateixa línia de molts veïns i veïnes, que "els incendis es paren a l'hivern" i que, per contra,ací  els monts "estan vells i no es cuiden ni s'exploten". "Els tenim com els tenim", sense pastoratge ni agricultura i "bruts de rastrolls", el que unit a la sequera que duem i a les altes temperatures fa que siga "més probable" que ocórreguen aquestes coses.
La resposta d'ONGs, com ara la Creu Roja, ha segut més ràpida i avui ja es disposava de 900 llits, front als 525 d'anit distribuïts en quatre albergs habilitats. Fins al dissabte eren quasi 100 els voluntaris i voluntàries de Creu Roja que treballaven de forma desinteressada en torns de 12 hores en suport de les persones afectades, però aquesta xifra s'ha incrementat fins als 150, molts dels quals estan ocupant part del seu temps en donar suport psicosocial als desallotjats, que viuen amb gran incertesa l'evolució dels esdeveniments. Així mateix, Creu Roja ha mobilitzat aquest diumenge des de Madrid a un Equip de Resposta Immediata en Emergències (ERIE) amb 400 llits més i una xifra semblant de flassades, kits d'higiene i un grup d'uns voluntaris que se sumaran en breu als tres equips mobilitzats inicialment des de València, Castelló i Alacant. Respecte als recursos materials destinats, s'han mobilitzat quatre ambulàncies de Suport Vital Bàsic (SVB), tres totterrenys, un camió polivalent, un camió pesat, quatre remolcs amb material, un vehicle de coordinació, un vehicle lleuger i altre de transport. 
Cabra morta a mans de les flames
D'altra banda el Consorci de Bombers de Castelló coordina des de primeres hores de la vesprada d'ahir un operatiu de prop d'un centenar de persones i 50 vehicles en la lluita contra aquest incendi en la zona de Sacanyet, a la comarca de l'Alt Palància. A partir d'ací el vent ha propiciat que el foc acabara afectant també, a més dels termes de Teresa i Altura, ja esmentats, el de Begís, alt Palància,  i el de Canals, pedania de Sacanyet, tots ells evacuats.  

Els nostres monts no han rebut, en els darrers anys, cap tasca de millora, ni d'acondicionament, cada vegada amb més malea seca i fàcil de prendre.

De res serveixen ara la visita dels polítiques que fan com si estigueren interessats i preocupats.

És evident que les 50.000 hectàries cremades, s'han degut a una negligència, però no només dels treballadors que, directament, l'han ocasionat, sinò també a la negligència política d'aquells que no han volgut posar els mitjans necessaris per a evitar-ho. Ha estat el producte d'una nefasta gestió forestal per part dels politics.

Però com si no hagués passat res, aquest pèsims gestors estant contents gràcies a eixe factor que amaga les desgràcies que patim; el fútbol ha fet, una vegada més que les mirades estigueren atentes en ell i no en les penúries que afloren cada dia. El mal és que, en succesos, com els d'aquest cap de setmana no quedaran aïllat, malauradament: "Estem a principis d'estiu i ja sabem el què passa en aquesta època".

També et recomane:

Related Posts with Thumbnails