Subscriu-te

RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Template

Powered by Blogger

dilluns, de gener 17, 2011

La vespa asiàtica, assassina d'abelles

Llegim en diferents mitjans de comunicació l'alerta despertada pels productors i per les productores de mel davant la presència de la vespa asiàtica (Vespa velutina nigritorax).  Té una grandària, entre 27 i 45 mm (més de 50 en el cas de les reines), més del triple que les nostres abelles, un agulló de 6,35 mil·límetres i una mandíbula molt forta i enormement voraç amb la qual destrocen, primer les abelles guardians i després la resta de la colònia. Són especialment exigents amb les larves, de gran valor proteïc que utilitzen per a alimentar les seues pròpies. Tenen l'abdomen negre o marró fosc, el cap negre amb la part frontal de color taronja i els estrems de les potes grocs. Solen construir els seus nius, de mig metre de diàmetre, sobre els arbres.
 
Suposadament aquesta vespa, d'origen asiatic es va introduir l'any 2004 en la regió francesa d'Aquítania mitjançant una càrrega de caquis (Diospyros kaki) que arribà al port de Burdeos, suposant una gran pèrdua en les colònies d'abelles.
  
Mentre que la vespa autòctona ( Vespa cabro)maten una o dues abelles, tan sols uns 30 individus asiàtics són capaços de desvorar 30.000 abelles en només una hora com podem veure en aquest vídeo:



No fa molt s'ha detectat la seua presència a Irún, Hondarribia i Oiartzun al País Basc, la qual cosa fa perillar la producció melífera del País Valencià.

Es dóna la cirscumstància curiosa  que, mentre les nostres abelles melíferes (Apis mellifera), no tenen cap tipus de defensa contra aquesta vespa, contràriament a l'asiàtica (Apis cerana), que ha desenvolupat l'anomenada "defensa tèrmica", que consisteix en envoltar la vespa i eleven la temperatura a 47ºC que provoca la seua mort.

També et recomane:

Related Posts with Thumbnails