Subscriu-te

RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Template

Powered by Blogger

dimarts, de maig 26, 2009

Amfibis i rèptils europeus en perill d'extinció

Les primeres Llistes Roges Europees, sobre amfibis i rèptils, de la Unió Internacional per a la Conservació de la Naturalesa (UICN) ens alerten del perill d'extinció del 23% i el 21% d'aquests animals respectivament.
En aquestes Llistes es troben l'estat de conservació d'unes 6.000 espècies entre les quals es troben mamífers, papallones i plantes vasculares.
Les amenaces venen classificades com:

«en perill crític d'extinció», risc extremadament alt d'extinció en estat salvatge
«en perill», risc molt elevat d'extinció en estat salvatge o
«vulnerable», alt risc d'extinció en estat salvatge.
Les dades més recents indiquen més de la meitat dels amfibis europeu (59 %) i un 42 % del rèptils a Europa estan en una situació de risc encara major que els mamífers i les aus.
Experts europeus consideren que els factors causants d'aquesta situació pot trobarse en els efectes antròpics destructius, el canvi climàtic, la contaminació i la presència d'espècies invasores.
Entre els animals afectats està la granota cerigensis (Pelophylax cerigensis) de Grècia i el tritó del Montseny (Calotriton arnoldi) d'Espanya, considerades en perill crític d'extinció. Cinc espècies més, entre elles el gripau de ventre groc dels Apenins (Bombina pachypus) d'Itàlia, estan en perill. Finalment, onze, entre les quals s'inclou el ferreret (Alytes muletensis) un anur endèmic balear, estan classificades com espècies vulnerables. Sis espècies de rèptils, entre elles la sargantana de les illes Eolias (Podarcis raffonei), s'han classificat com espècies en perill crític d'extinció, mentre que altres onze espècies es consideren espècies en perill (com el Hierophis cypriensis) i altres deu es cataloguen com espècies vulnerables (per exemple la víbora hocicuda o Vipera latastei de la zona suroccidental d'Europa).
La Unió Europea s'ha compromès a posar fi a la pèrdua de biodiversitat per a 2010. Per a això compte amb un Pla d'Acció sobre Biodiversitat en el qual es detallen accions prioritàries i s'estableixen les responsabilitats dels Estats membres i les institucions en relació a cada acció.

També et recomane:

Related Posts with Thumbnails