Subscriu-te

RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Template

Powered by Blogger

dimarts, d’abril 28, 2009

Ens ataca la "grip porcina"

Casualment m'ha pillat la propagació porcina amb el tema de la "salut i malaltia" de 3r d'ESO i que millor motivació que un tema d'actualitat per a iniciar el debat.
En principi s'ha cercat informació en la premsa:
"El País"

Sanitat confirma un segon cas de grip porcina ...
Sis països confirmen casos de grip porcina ...
El virus que vingué del porc ...
El fantasma de la grip espanyola ...
És especialment interesant l'esquema que aquest diari inclou en un dels seus articles:



També ens ofereixen la situació, al moment de com va evolucionant la propagació.
I no ho és menys el mapa que publica el diari "El Mundo" utilitzant un recurs que referencie en el post: "Les possibilitats del Google-maps"
Però què és la grip procina? Qui la causa?
Doncs bé!, molt breument, podem dir que es tracta d'una malaltia infecciosa causada pel virus de la influenza H1N1 tipus A, aïllat per primera vegada en un porc l'any 1930. Cal recorda que cada any n'hi ha una vacuna específica per al virus gripal degur a la facultat de mutar que té, doncs l'H1N1, no se'n va de la família i canvia de manera constant, havent, en l'actualitat, quatre subtipus principals del virus de la "influenza tipus A" aïllats de porcs: H1N1, H1N2, H3N2 i H3N1.
Encara que, en general, no és massa normal que aquest virus infecte l'ésser humà, han ocorregut casos esporàdics d'infeccions de influenza porcina sobretot en aquelles persones que han estat en contacte amb porcs de forma ocupacional, es a dir, que tenen exposició directa als porcs i, fins i tot, persones que han contagiat el virus d'uns a uns altres, així en 1988, un presumpte brot infecciós d'influenza en porcs en Wisconsin va causar múltiples infeccions en éssers humans i, encara que no va ocórrer un brot en la comunitat, es van identificar anticossos que van comprovar la transmissió del virus d'un pacient a personal d'atenció mèdica que havien tingut contacte proper amb ell, així mateix de desembre del 2005 a febrer del 2009 s'han reportat 12 casos d'infeccions per aquest virus en persones.
Realment es pensa que aquest brot de grip H1N1 en les persones, aparentment no és provocat realment per un virus de grip porcina, sinò per un nou cep de virus de grip A H1N1 que conté material genètic combinat provinent d'un cep de virus de grip humana, un cep de virus de grip aviaria, i dos ceps separades de virus de grip porcina, que hauria patit una mutació, donant un salt entre espècies dels porcs als humans, i contagiant-se de persona a persona, per això els seus orígens són desconeguts i l'Organització Mundial de Sanitat Animal (OIE) informa que aquest cep no ha estat aïllat, directament de porcs.
Així, el passat 18 de març es detecta a Mèxic un brot que es fa públic el dia 22 d'abril que afecta 3 àrees mexicanes: Districte Federal, Estat de Mèxic i Estat de San Luis Potosí i al EEUU a l'estats de Texas i Califòrnia, i que ataca una població jove i sana. El 27 d'abril de 2009, el nou cep va ser confirmada a Canadà, Espanya i Regne Unit, a més de sospites en moltes altres nacions, la qual cosa impulsa a l'OMS a elevar el seu nivell d'alerta pandèmica basats en que es tracta:
Nou cep. El virus és un nou cep de grip, per a la qual les poblacions humanes no han estat vacunades o no estan immunitzats de forma natural.
Transmissió entre humans. El virus es transmet d'humà a humà. Les investigacions realitzades en pacients infectats van indicar que no van tenir contacte directe amb porcs, com una granja o fires agrícoles.
Virulència. Per raons encara desconegudes, tots els morts fins al 29 d'abril eren mexicans, inclòs el xiquet que va ser dut A EEUU per al seu tractament. Más encara, és a Mèxic principalment on les morts produïdes a causa de la malaltia han estat entre joves i adults sans. Altres ceps de influenza reprodueixen els símptomes més greus entre xiquets menuts, ancians, i aquells amb sistemes immunes afeblits. No obstant això, el CDC va assenyalar que els símptomes mostrats per la grip porcina són molt similars als provocats per una grip normal.
Manca de dades. Actualment es desconeixen altres factors determinants (com les taxes i patrons de transmissió i l'eficàcia dels tractaments actuals de la grip). Combinats amb la imprevisibilitat innata dels ceps de la grip, dificulten l'elaboració de previsions fiables


Els virus de la influenza es poden transmetre directament dels porcs a les persones i de les persones als porcs.
Es transmet amb molta facilitat entre éssers humans, a causa d'una habilitat atribuïda a una mutació encara per identificar, i ho fa a través de la saliva, per via aèria, pel contacte estret entre mucoses o mitjançant la transmissió mà-boca a causa de mans infectades i, després, dur-se-les a la boca o el nas. Aquest cep causa, en la majoria dels casos, només símptomes lleus, i les persones infectades es recuperen satisfactòriament sense necessitat d'atenció mèdica o l'ús de medicaments antivirals. Els símptomes en éssers humans inclouen: augment de secreció nasal, tos, mal de coll, febre alta, malestar general, pèrdua de l'apetit, dolor en les articulacions, vòmits, diarrea i, en casos de dolenta evolució, desorientació, pèrdua de la consciència i, ocasionalment, la mort.
Per a reflexionar:



Com serà de greu la nova grip?
Per què mata la grip?
N'hi haurà vacuna?
Per què és diferent aquest virus?
Esquema sobre la transmissió
Anatomia del virus
Grip A
Neix un filla d'una malalta de grip
Primera víctima mortal de l'N1H1
Mor una jove de 20 anys per la grip
Informe metge de Dalila

També et recomane:

Related Posts with Thumbnails