Subscriu-te

RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Template

Powered by Blogger

diumenge, de gener 06, 2008

Desembre ha estat el mes més sec en 20 anys

Segons el diari "Público" els embassaments del territoti estatal presenten un dèficit de 8.698 hectómetres cúbics respecte a la mitjana dels cinc últims anys, i de prop de 9.000 hm3 enfront de la mitjana del decenni.
Com que la tardor va tenir un caràcter sec, les precipitacions acumulades han quedat un 40% per sota del valor normal per a aquesta estació, segons les dades de l'Institut Nacional de Meteorologia (INM).
La manca de pluges ha estat més notòria a Galícia, que només ha registrat una quarta part de les precipitacions tardorenques. A l'octubre, Santiago de Compostel·la va registrar la seua mínim de pluges del mes en els últims 65 anys, amb dos litres per metre quadrat. En general en el nord-oest peninsular, Aragó, Catalunya, Castella-la Manxa i Extremadura, han acumulat la meitat d'aigua de les xifres normals. I nomé al País Valencià, Murcia, Balears, la província d'Almeria, part de Canàries i àrees menudes de Castella-Lleó han arribat a les pluges tardorenques normals.
Així, València va arreplegar 330 litres/m2 a l'octubre, i Melilla va batre el seu rècord de pluges en el mes, amb 136 l/m2. Per contra, els rècords de falta de pluges es van batre al novembre a Saragossa i Terol, amb precipitacions nul·les.
Novembre ha estat el menys plujós dels últims 18 anys, amb 33,5 l/m2, front als 89,9 del 2006. La mitjana des de 1930 és de 71,4 l/m2 per a novembre. I les pluges es van concentrar en només una setmana en tot el mes.
En aquesta línia, desembre de l'any passat, juntament amb els de 2001 i 1991, va anar el més sec dels últims dos decennis. El mes passat només van caure 27,5 litres per metre quadrat, quan en 2006 es van registrar 45,2 i en 1996 es van arribar 143,8. La mitjana dels últims 70 anys per a desembre és de 72,8 l/m2.
L'escassesa de precipitacions té la seua repercussió en els embassaments, que van arribar el seu nivell màxim el 3 de juny de l'any passat, amb 35.395 hectòmetres cúbics (hm3). Des d'aleshores ençà, les seues reserves no han parat de disminuir.
En l'actualitat hi ha 22.466 hm3 d'aigua acumulada en els pantans, és a dir, estan al 41,5% de la seua capacitat. En anys anteriors, els nivells dels embassaments han començat a augmentar a mitjan desembre, però en aquesta ocasió a primers d'any segueixen baixant. Hi ha la mateixa quantitat d'aigua emmagatzemada que a l'agost de 2004 i 2005, unes xifres més pròpies de l'estiu que de l'hivern. A dia d'avui, només les conques del País Basc estan per sobre de la meitat de la seua capacitat.
Les conques peninsulars del vessant mediterrani, estan al 32,1%, front a una mitjana dels últims 10 anys del 51,2%. La situació d'escassesa més alarmant es viu les conques del Llevant, Galícia, sud peninsular i conques internes de Catalunya( amb conques del 24,7% de la seua capacitat, la Generalitat remena la possibilitat d'abastir Barcelona amb aigua potable transportada en vaixells si en les pròximes setmanes les pluges no arriben).

També et recomane:

Related Posts with Thumbnails