Subscriu-te

RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Template

Powered by Blogger

dimecres, de novembre 14, 2007

Els abocaments massius d'aigües residuals sense depurar amenacen el Mediterrani

Notícia del PAÍS 14-11-07

El Mediterrani s'ha convertit en un brut excusat que ningú s'atreveix a netejar.

L'últim informe de l'Agència Europea de Mediambient assenyala que el 80% de les aigües residuals són abocades sense haver estat tractades prèviament en plantes de depuració. És en aquests centres on, mitjançant processos químics i biològics, se separen els contaminants per a tractar de reutilitzar l'aigua i que la part d'un sol ús arribe una mica més neta.

A tenor de les dades, aquesta pràctica no s'estila massa a Europa, on el 48% dels nuclis urbans no té plantes de depuració adequades.

Si a més d'això se sumen els abocaments sòlids, el cru i altres derivats del petroli, la situació del Mediterrani és, segons totes les veus, la més alarmant entre tots els mars del planeta. L'organització ecologista Oceana va denunciar ahir aquesta desprotecció amb una dada: només el 4% de la superfície protegida en les regions espanyoles mediterrànies està en el mar. La resta és tota terra. "El mar Mediterrani és vulnerable i sensible. Es fa necessari establir xarxes d'Àrees Marina Protegides (AMP) per a conservar tot aqueix patrimoni", assenyala Pilar Marín, científica marina i autora d'un informe sobre la situació d'aquestes zones presentat ahir.

Un AMP és l'únic escut legal amb el qual conta el mar. Suposa donar a una zona un estatus de protecció màxima que implica la conservació i l'explotació dels seus recursos de manera sostenible. En Espanya són 107 zones, d'aquestes, 55 estan a la Comunitat Valenciana, 13 a Catalunya, 14 a Andalusia, 18 a Balears i 10 en la regió de Múrcia. Són les aigües de les illes Balears la qual gaudeixen de més superfície protegida.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Crec que ens preocupem molt poc per la contaminació dels nostres mars,com ara del Mediterrani,que és un dels més afectats del mòn.
Per a frenar aquesta contaminació devem denúnciar els abocaments ilegals d'aigües residuals no tractades,a més,sempre que anem a la platja no llençar els desperdicis a la platja. Hem de donar suport a organitzacions que defensen el medi ambient i fer tot el possible per a no contaminar-lo si no ens volem quedar sense planeta.

Anònim ha dit...

Em sap molt greu que tal com anem investigant mes formes de resoldre i de netejar les aigües residuals, com ara instalar plantes de depuració, les persones seguim abocant les aigües residuals al mar,sense tractar-les. Em pareix molt be que asociacions com Oceana diguen les coses que pasen, avore si aixi, la gent es posa les piles. Perque pareix que es prefereix no gastar tants diners per a fer una planta de depuració i contaminar més. Tambe estic d'acord amb Pilar Marín, que diu d'establir xarxes d'AMP per a conservar el patrimoni. I ja que veiem que el Mar Mediterrani, que esta aci al costat, esta tant contaminat, que la gent se consciencie de que no esta gens be el que es fa i no s'ha de permetre!!

També et recomane:

Related Posts with Thumbnails