El bipedisme representa un estalvi important d'energia per a l'humà. S'imagina que l'ésser humà no haguera evolucionat i seguírem caminant amb quatre potes?
Afortunadament, els nostres avantpassats es van adonar molt prompte que la millor forma d'estalviar energia era caminar amb dues cames.
Així es va donar l'origen del bipedisme segons una nova investigació duta a terme per diverses universitats als Estats Units.
El bipedisme, diu l'estudi que es publica en les Actes de l'Acadèmia Nacional de Ciències (PNAS, en les seues sigles en anglès), és el punt més clar de divergència entre els éssers humans i els micos.
Aquesta, diuen els científics, és la característica definitòria dels nostres avantpassats.
I caminem ergits perquè així gastem menys energia, en termes dels moviments que es requereixen per a obtenir menjar.
"Aquesta teoria és bastant lògica", va dir a BBC-Ciència Salvador Moyà-Solà, director de l'Institut Català de Paleontologia.
"Perquè l'estalvi energètic és un dels factors determinants en tot procés de l'evolució".
Segons l'expert, "l'energia és un element bàsic, però és difícil d'aconseguir i és limitada en la naturalesa".
"Per tant, totes aquelles adaptacions que permeten reduir el cost energètic de qualsevol activitat dóna un avantatge selectiu molt important a les espècies que ho aconsegueixen", afegeix.
Evidència
L'explicació de perquè els humans passem de quadrúpedes a bípedes ha estat un dels assumptes més contenciosos en la història de l'evolució. En el passat ja s'havia plantejat la teoria que el caminar erguit comportava una reducció en la despesa d'energia, la qual cosa hauria donat molts avantatges evolutives al ser humà. Però encara que aquesta teoria s'ha debatut durant dècades, fins a ara no havia suficients dades que la donaren suport. Els investigadors de les universitats de Arizona, Califòrnia Davis, i Washington, van arreplegar dades metabòliques, cinemàtiques i cinètiques de cinc chimpancés i quatre humans adults mentre caminaven en una màquina per a fer exercici.
(Imatge: Cary Wolinsky.- Els investigadors van amidar
l'energia que gastaven al caminar chimpancés i humans).
Durant l'estudi es va entrenar als chimpancés perquè caminaren tant en quatre potes com bípedamente sobre la màquina.
Els resultats van revelar que, en el mateix recorregut, els humans al caminar alçats només gastaven un 25% de l'energia que els chimpancés utilitzaven per a caminar sobre quatre potes.
Anatomia
L'estudi va lograr vincular la despesa energètica a l'anatomia del subjecte estudiat. I demostra perquè certs individus són capaços de caminar alçats amb més eficiència energètica que uns altres.
"El model biomecánico -diuen els científics- revela que s'utilitza més energia amb passos més curts o amb massa muscular més activa". De fet, agreguen, el chimpancé que tenia la zancada més llarga va resultar ser el més eficient quan caminava alçat. Tal com assenyala Salvador Moyà-Solà "no hem d'oblidar també tot el complex de la locomoció bípeda, que inclou tant peus com mans".
La locomoció bípeda, explica l'investigador, allibera a les mans i les converteix en elements de manipulació i recol·lecció extraordinaris el que contribueix també a l'estalvi energètic.
"Sens dubte el bipedisme és un primer pas important en la convergència cap a la línia humana" afirma Salvador Moyá-Solá. "Però hi ha una mica intermedi que és encara més important, i és l'increment del cervell". "Allí és on realment resideix la qüestió de l'origen humà".
9 comentaris:
Perquè se diu que anar a dues potes en vegada de en quatre estalvia energia. També l'estalvi d'energia és un dels factors determinants en tot procés de l'evolució i que l'energia és un element bàsic i és limitada de la naturalesa.
A la natura, l´energia es un recurs escas. Caminar erguit representa un estalvi d´energia que es fonamental en el procés evolutiu. Proves realitzades amb humans i micos en una cinta d´exercici ho demostren.
PILAR HERRERO ARNAU 4TC IESPENYAGOLOSA
Perque despres del estudi de la maquina de còrrer van observar que anar en dues potes gastava menys energia que anar en quatre, i per aixó els nostres avantpassats van començar a ser bípedes.
Pense que els primers humans van començar a caminar amb dues potes perque estalviava més energia i a més era més fàcil agafar aliments o eines.
Els cientifics van investigar l'evolució que vam tindre. Es van donar compte que caminar a dues potes tenia avantatges i també estalviaven energia.
Sóm bípedes perquè al caminar erguits gastem menys energia, que és un recurs escàs en la natura. El bipedisme també ens permet alliberar les mans i convertir-les en elements de recol·lecció i manipulació.
Tota aquesta informació ha estat demostrada en uns estudis fets a chimpanzes i humans.
El bipedisme conjuntament amb l'increment del cervell són el dos passos essencials en la convergència de l'esser humà
Els nostres avantpassats van començar a caminar erguits perque així podien manipular amb més facilitat els aliments i fabricar eines. També era un estalvi d'energia, tal i com s'ha comprovat en aquestos estudis.
La coordinació del bipedisme amb el cervell va ajudar al desenvolupament humà.
Som bípedes perquè al adaptar-nos a caminar en dos cames, estalviem energia i l'energia és un element difícil d'obtindre però fonamental i necessari en tot procés d'evolució. Aquesta investigació s'ha comprovat mitjançant els estudis realitzats amb els ximpanzes i s'ha comprovat que el bipedisme ofereix avantatges.
L´energia és un recurs escàs en la natura però fonamental en tot procés d´evolució,l´adaptació que hem fet de caminar a dues potes en vegada d´anar a quatre, es a dir,el caminar erguits representa un estalvi d´energia així com una millora que avantpassats nostres van tindre alhora de agafar els seus aliments o també manipular o fabricar les diferents eines. El bipedisme conjuntament amb el desenvolupament del cervell han fet possible la nostra evolució.
Publica un comentari a l'entrada