Subscriu-te

RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Template

Powered by Blogger

diumenge, de desembre 26, 2010

Lesions medul·lars i cerebrals adquirides

Finalitzarem l'any amb una xerrada de Jorge Esforç, de la Fundació "La Marató de TV3", sobre les lesions medul·lars i cerebrals adquirides.
Després d'una descripció sobre els components del SNC, cervell, cerebel, bulb raquidi i medul·la espinal, el psicòleg de l'Hospital Provincial de Castelló informa de com una lesió al cervell o a la medul·la pot alterar-ne el funcionament i condicionar de manera notable la vida d’una persona, com es va poder comprovar en el documental final, quedant greument discapacitats i necessiten l’ajuda constant de la família:


.
Les lesions poden estar causades per  traumatismes causats per accidents de trànsit, esportius i laborals, o bé per problemes vasculars cerebrals o certs tumors.  Aquestes lesions poden provocar: pèrdua del control dels esfínters, úlceres provocades per la pressió excessiva en alguna part del cos, trastorns a nivell de l’esfera sexual, espasticitat muscular, contractures, etc.

El traumatisme o bé pot pressionar la medul·la, trencant algun/s anell/s ossis de la columna que es trenca o es desplaça pressionant la medul·la o bé, en casos més greus, pot arribar a seccionar-la, interrompent  les vies nervioses provocant una la pèrdua de sensibilitat i una paràlisi muscular total per sota el nivell de la lesió.

Per diferenciar algunes d'aquestes lesions Esforç va descriure:

El Traumatisme cranioencefàlic,  dany que sofreix el cervell després d’un cop, lesionant-se els teixits per l’impacte que es produeix sobre el crani o pel moviment d’acceleració i desacceleració que hi ha al cervell. És prou habitual que després d’un traumatisme greu  es done una pèrdua de consciència o coma, la durada i intensitat dels quals produirà unes conseqüències més o menys greus. La lesió pot afectar tot el cervell i comporta dèficits físics (en l’àmbit sensorial, la sensibilitat, la coordinació motora, el to muscular, el control dels esfínters..) com conductuals i cognitius (en la concentració, la memòria, el raonament, canvi de caràcter, impulsivitat, falta d’iniciativa...), que donen lloc a una discapacitat lleu, moderada o severa.

Finalment parlà de l'ictus  o accident vascular cerebral, alteració brusca i greu de la circulació de la sang al cervell, que es produeix quan s’interromp de manera sobtada el subministrament de sang a una part del cervell o quan es rebenta un vas cerebral, fet que provoca una hemorràgia. Encara que l’ictus afecta, sobretot, persones d’edat avançada, també es pot donar en joves i nens. Els símptomes més habituals són la pèrdua de força sobtada a tota una banda del cos, dificultats per parlar o alteracions en la visió.

També et recomane:

Related Posts with Thumbnails