Subscriu-te

RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Template

Powered by Blogger

dimarts, de setembre 08, 2009

"Bolsa Caca"

Aquests dies estem veient una sèrie de tanques de colors cridaners i amb un missatge: "Bolsa Caca". En un principi aquesta campanya, que va en contra de l'ús en excés de les borses de plàstic, semblava pròpia del "Ministeri del Medi Ambient i Medi Rural i Marí", ràpidament l'"Associació Espanyola d'Industrials de Plàstics", ANAIP, desmentia aquest extrem, òbviament, denunciant la decisió de les dues grans superfícies comercials Carrefour i Eroski de retirar les borses gratuïtes dels seus establiments, afirmant que respon "només" a una estratègia de màrqueting, impulsada per interessos econòmics i critica que el model reutilizable que pensen importar de Xina "no és del tot innocu amb el medi ambient com fan creure [...] Pretenen donar una imatge pública de sostenibilitat quan la realitat és que van a obtenir molts beneficis"

És cert, la campanya "Bolsa Caca" és del "grup Carrefour" que ha apostat per la reducció de les borses de plàstic d'un sol ús; com a iniciativa no està mal, els interessos que puguen haver o no darrere la campanya ja es qüestió de cadascú.

La realitat és que l'energia que s'utilitza en la fabricació de les 10.500 borses de plàstic que es reparteixen anualment en els comerços de l'estat, desprenen 441.000 de tones de CO2, que utilitza productes derivats del petroli i que tarda més de 300 anys en descomposar-se.

Aquesta resistència a la descomposició propicia la seua acumulació, com és el cas de la “The big white spot”, situada al nord de Hawaii, entre les costes de Califòrnia i Japó i encara que també s'anomena "illa de plàstic" és més aviat una sopa plàstica que s'estén al llarg d'un espai que quasi doblega la grandària de l'estat espanyol, encara que amb densitats desiguals.

L'oceanògraf Xarres Moore la va descobrir en 1997 i tardà quasi 1 setmana en travessar-la, calculant més de 100 milions de tones d'escombreries, sobretot plàstics. De tant en tant arriba a les costes de Hawaii deixant-les plenes de porqueria. Al Japó es duplica cada 2 ó 3 anys afectant greument a la fauna marina i per tant amb moltes possibilitats d'arribar a la cadena alimentària humana.

El cas és que aquesta sopa és arrossegada pels corrents que formen el remolí gegantí produït pel Giro del Pacífic Nord i la calma situada al centre fa que, al nord-est de Hawaii, es forme eixa catifa d'escombraries com podem observar en aquesta animació de Greenpeace. Pica sobre "The jouney of trash" per veure l'evolució de la "sopa" arrossegant sobre la línia del temps.


També et recomane:

Related Posts with Thumbnails