Subscriu-te

RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Template

Powered by Blogger

dimecres, d’agost 12, 2009

La Gastrobotànica

Se li dóna el nom de gastrobotànica la investigació d'espècies vegetals per a l’us i aplicació en cuina.

Recentment, el biòleg Santiago Orts, gerent de Viveros Huerto de Elche, ha donat una conferència: "Verdures de mar, verdures de l’horta", per mostrar les excel·lències i la seua aplicació culinària d'una gran varietat de verdures del desert.

El projecte es va iniciar fa 14 anys, amb la visita a Califòrnia, on van trobar una plantació de més de 200.000 palmeres per la producció de dàtils. En aquell moment es plantejaren incorporar una secció dedicada a l’alimentació dins de la producció de plantes ornamentals que ja realitzaven i que inclou cítrics, verdures d’horta i dàtils, producte estrela de la secció d’alimentació dels Vivers, i del qual disposen de 32 varietats, de les més de 100 catalogades, segons Orts amb sabors tan diversos com el massapà, el cafè o la canella.

Pel que fa als cítrics, destacà la seua versatilitat, tant entre les varietats silvestres, com en les híbrides tant taronges, com llimes, mandarina o pomelo, com que moltes d'aquestes varietats no són comestibles s'usen per aromatitzar olis o en perfumeria. El producte més nou en aquest apartat ha estat el "caviar cítric", una llima que conté perles similars al caviar.
Amb les verdures del desert s’ha de tenir molta precaució, ja que algunes fixen els metalls pesats i no són aptes per al consum, per la qual cosa la seua producció ha d’estar molt controlada, en quant a aigua i agents externs com els insectes.

També es comentà que de les 1.200 especies que només poden trobar-se a tot l'estat espanyol, el 40% es localitzen a la zona mediterrània, donada la impossibilitat que tenen de migrar a altres zones, a l’estar ubicades entre el mar i rodejades de muntanyes, malauradament, segons un informe publicat per la FAO (Organizació de Nacions Unides per l’Agricultura i l’Alimentació), la gran diversitat que hi havia a principis del segle XX s’haja perdut en un 70%.

Per veure la conferència sencera, clica ací

També et recomane:

Related Posts with Thumbnails