Subscriu-te

RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Template

Powered by Blogger

divendres, d’abril 17, 2009

L’Ichthyostega o l’Acanthostega

Quin dels dos, l’Ichthyostega o l’Acanthostega, fou el primer tetràpode capaç de passar de l’aigua a la terra?

Fins ara tot semblava visualitzar com guanyador l’Acanthostega gunnari, un cordat tetràpode del devonià (365 milions d’anys)

La revista Science (17 Abril 2009: Vol. 324. no. 5925, pp. 364 – 367) informa de les conclusions d’una investigació, dirigida per Viviane Callier de la “University Museum of Zoology Cambridge”, on s’identifica l’Ichthyostega watsoni, així mateix, cordat tetràpode del devonià.

L’equip de Callier va analitzar restes fòssils, trobats a Groenlàndia, d’ambdós gèneres, adonant-se que la posició de l’húmer de la pota davantera dels Ichthyostega variava gradualment a la maduració de l’individu, de manera que, mentre, en la etapa més jove de la seua vida el procés pectoral està situat més cap al centre de l’húmer, com en els peixos primitius, però en la seua etapa adulta, aquest es desplaça cap a la vora anterior de l’ós, com ho tenen els Acanthostega al llarg de tota la seua vida.

Segons això i en base als mecanismes d’heterocronia i d’heterotopia d’Ernst Haeckel seria l’Ichthyostega el primer tetràpode capacitat per eixir de l’ambient aquàtic.

També et recomane:

Related Posts with Thumbnails