Subscriu-te

RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Template

Powered by Blogger

dimecres, de març 25, 2009

Un any més al Barranc dels Horts

Com cada any hem anat, amb l'alumnat de 4t de l'ESO, a fer un recorregut pel "Barranc dels Horts" al municipi d'ARES, en la comarca de l’Alt Maestrat, a molt prop de Benassal i d'Albocàsser i que és propietat de la Fundació Bancaixa, la qual s'encarrega de la seua cura i vigilància des de la seua adquisició al 1993.

Aquest espai natural conserva una formació de roures valencians (Quercus faginia) i carrasques (Quercus rotundifolia)de gran valor per la monumentalitat del bosc i l'edat d'alguns dels exemplars.

En el recorregut partim des de la carretera que va paral·lela a la rambla carbonera a uns 700m sobre el nivell de la mar fins a prop dels 1000m.

Junt a la flora, podem veure materials propis del cretaci com ara margues, argiles i calcàries que en erosionar-se originen relleus abruptes amb pendents fortes. La impermeabilitat d'alguns estrats permeten l'aflorament d'aquïfers com és el cas de la "Font de l'Esmunyida", l'"Ullalet del barranc" i la Font del Barranc dels Horts".

Mostra barranc dels horts en un mapa més gran
Com a novetat de fauna destaquem l'observació de voltors, escurçons i cabres monteses.

Entre la flora destacable, a banda dels arbres esmentats i que és l'objectiu més atractiu hem observat diferents arbusts, com ara l'arç blanc (Crataegus monogyna) amb unes fulles incipients molt verdes i brillants, però encara molt menudes, possiblement en un mes començaran a veure's millor i també la seua flor blanca; l'aranyoner (Prunus spinosa) també sense fulles ni fruits i en el mateix estat hem pogut veure el roser bord (Rosa ssp.); tanmateix l'argilaga (Ulex parviflorus), el romaní (Rosmarinus officinalis) i el coscoll (Quercus cocciferea) podien ser contemplades per la seua abundància de fulles i les dues primeres de flors, fins i tot les abelles revoloteaven pel romani.

També hem pogut experimentar diferents procediments per a calcular tant l'edat, pel seu grossor com l'altura.

2 comentaris:

Unknown ha dit...

Em va agradar molt, inclús vaig poder aprendre moltes coses que no hi sabia.
Jo faria més eixides culturals.

Luis ha dit...

Bé, per començar he de dir que l'activitat ha sigut habilitada per a poder coneixer molts més elements de la natura que, almenys jo, no coneixiem. La ruta que vam fer per tot el barranc va ser molt bé facilitada per la guia que ens ajudava, que ens explicava com eren les característiques que hi havia al lloc on hi estavem. Encara que vam caminar molt, pense que va mereixer molt la pena la eixida, ja que vam poder observar molts tipus d'arbres i arbustos i quina era la seva funció.
Per finalitzar, he de dir que ha sigut una excursió ben feta i amb moltes explicacions ajudada per un llibre complementari on hi havia exercicis que t'explicava molt bé com classificar els arbres, arbustos, etc.

Luis Gimeno

També et recomane:

Related Posts with Thumbnails