Hem estat visitant el “Barranc dels Horts” al municipi d'ARES, en la comarca de l’Alt Maestrat.
Després assabentar-nos la tasca de repoblació que estan fent en la zona, amb carrasques, roures i aurons anàrem a veure la vegetació, l'hidrologia, la fauna i la geomorfologia del Barranc.
L’alumnat pogué diferenciar entre la carrasca de fulles endurides de color verd fosc per l’anvers i amb pilositat grisa pel revers, de forma arrodonida i un poc allargada, tenint el marge dentat i en aglà el fruit, del roure, de fulles semicaduques, poc endurides, sense pèls, de color verd clar per les dues cares i amb el marge dentat o lubulat i el fruit en aglà.Així mateix diferenciaren la zona de margues, roques sedimentàries formades per pedres menudes i altres sediments.
Pel camí trobarem un dipòsit d’aigua, construït, expressament, per a combatre els incendis forestals i al seu costar una xicoteta repoblació d’aurons, roures i carrasques amb argelagues, espígol, romaní ...
També anàvem observant, al llarg del trajecte, les moles de roques calcàries molt erosionades i el rocam dipositat a la part baixa.
A cada parada observarem la bruíxula, l'altímetre i el termòmetre.
Deixarem el camí i ens endinsarem pel barranc de roca calcària i molt esvarosa que produí alguna xicoteta caiguda sense massa importància.
A poc a poc ens introduirem al bosc amb una forta pendent fins arribar a la font on s’agraïa la frescor de l’aigua. D’ací anàrem al “Roure Gran”, un roure valencià de més de 600 anys i que té la base recoberta per a protegir les arrels.
La feina no ha fet més que començar, en l'aula tenim moltes tasques per anar estudiant i repassant tot allò que hem vist, replegat i fotografiat.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada