Subscriu-te

RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Template

Powered by Blogger

dimecres, de febrer 18, 2009

VII Jornades de Geologia.- Castelló

Aquest cap de setmana hem pogut GAUDIR, en majúscules, al Planetari de Castelló de la VII Jornades de Geologia, en aquesta ocasió dedicades al geòleg i astrònem valencià del segle XIX,  José Joaquín Landerer, del qual ens informà Manolo Canseco en la conferència "José Joaquín Landerer, un científic entre dos segles". A més, com no, d'aprofitar l'ocasió per a saludar als companys i companyes d'altres centres.


La conferència inaugural, va estar a càrrec de Jorge Wagensberg, deleitant-nos amb l'ús de la museologia per al tractament de la ciència amb la conferència: "El darwinisme en un museu modern". Amb unes qualitats didàctiques dignes d'imitació va saber aproximar-nos a l'evolució, des de l'origen de la vida, a través d'un museu de ciències, en base a un esquema pedagògic simple però efectiu: estimul-conversació-comunicació. Mitjançant fòssils ens anava narran curiositats que feien força comprensible alló que intentava transmetre. Una de les seues màximes que posava contínuament en pràctica era: "Una bona pregunta fa que la resposta siga pura rutina".
El dissabte començà amb una conferència d'Stafano Enzo (Università di Sassari - Italy) sobre  "Difracció de Raigs X i tècniques espectroscòpiques per a l'estudi dels ossos fòssils", un tema no massa divulgatiu, en italià i amb les diapositives en anglés.
Sonia Ros, de la Universitat de València, amb la conferència: "Crisi en la història de la vida: extincions en massa" va mantindre la nostra atenció amb el tema de la extincions en massa, desmitificant aquella que realment manté el centre, la dels dinosaures, tot i exposant les 5 més importants, diferenciant entre les extincions piramidals, les catastròfiques i les escalonades i les seues causes, les terrestres i les extraterrestres. Finalitzà anunciant, com en l'actualitat, més de 4.000 espècies estan en perill d'extinció citant algunes de les darreres: kwagga, dodo o el colom missatger, auest darrer en un zoo en 1914. L'esplotació directa, la introducció d'espècies forànees, la destrucció d'habitats o el canvi climàtic, estant entre les causes més freqüents.

Carles Martinez, també de la Universitat de València, i un ja habitual en aquestes jornades ens parlà de la "Tafonomia. Com ha arribat aquest fòssil ací?. Amb l'estil particular que el caracteritza, començà fent un símil entre la sèrie televisiva del CSI i la tafonomia, identificant aquesta com el CSI de la paleontologia sota un esquema atractiu de la fossilització (producció, soterrament i descobriment) diferenciant en la tafonomia entre la bioestratinomia i la fossildiagènesi va desenvolupar la seua presentació.

Els tallers de la vesprada completaren el dissabte:

  • Conceptes bàsics en Hidrogeologia: aqüífers, piezometria i xarxes de fluix - Ignacio Morell.

  • Descobreix els meteorits - José Luis Casado.

  • Formació de minerals i cristal·lització - Rafael Alvarado i Honorio Cocera.

  • Microtresors en l'arena - Genaro Gil.
El diumenge, a més a més de la conferència de Canseco, ja esmentada, assistirem a la dels professors Morell i Anguita.

Ignacio Morell amb la conferència: "L'aigua a la Comunitat Valenciana. L'aigua a Castelló",  amb el seu discurs habitual i molt conegut, al menys per mí (fou professor meu a la Universitat),  i gran coneixedor de la matèria, ens feia participes de les darreres dades sobre l'estat hidrogràfic de Castelló, en particular, i del País Valencià en general; sense alarmismes ens comentava de les limitacions de les opcions de gestió de l'aigua influides pels continus desacords polítics i amb una directriu europea que no sempre es compleix i que malgrat tot el 50% de les aigües utilitzades provenen dels aqüífers; essent l'agricultura la que destaca en el seu consum, molt per sobre de de l'ús urbà i de l'industrial i fixant-se en l'índex d'explotació, com la relació entre l'extracció per bombeig i els recursos disponibles, el qual era superior a la unitat, amb la qual cosa es feia patent la sobreexplotació actual. Altres temes comentats per Morell van estar les desaladores i els transvassaments, concloent que ni uns ni altres eren la solució exclusiva al tema de l'aigua. Les desaladores perl seu consum energètic elevat, la produxió dels CO2 (no per la desaladora en sí, sinò per l'ús energètic), el cost alt, inviable per a l'agricultura, o els subproductes que poden provocar alteracions puntuals (poseidònia); pel que fa als transvassament es fixava en la mala qualitat de l'aigua, la manca d'autonomia de gestió, el dèficit de capacitat d'emmagatzematge o els problemes ambientals que provoquen. També destacà el barat que resulta l'aigua i la necessitat de reomplir els aqüífers.

Tancà les jornades Francisco  Anguita amb la conferència "Del Big-Bang al problema ecològic: un nou fil conductor per a l'ensenyament de les ciències"; una visió de l'origen de l'univers des d'un enfocament de l'aula per a l'assignatura de CMC i que tingué l'amabilitat de posar-la a la disposició de l'audiència.

Unes jornades, en conclusió, força gratificant i carregades de contingut interessant.

2 comentaris:

Ignasi i Pilar ha dit...

Molt bon resum Manel!
L'hem enllaçat en el nostre blog.
Una abraçada.

BiG - IES Penyagolosa ha dit...

Gràcies companys!

També et recomane:

Related Posts with Thumbnails