Subscriu-te

RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Template

Powered by Blogger

divendres, de gener 16, 2009

L'albedo i els cultius

L’experiència vital ens ha ensenyat que, a l’estiu, és millor vestir amb tonalitats clares, mentre que a l’hivern cal canviar a uns vestits més foscos; l’explicació és més o menys clara i es deu a la capacitat que tenen els objectes de reflectir o absorbir la llum d’una manera més o menys elevada.

La Física té un nom per a aquest fenomen: L’albedo (reflexió de qualsevol mena de partícules), segons el qual les superfícies clares, amb un albedo elevat reflectiran la calor solar i, pel contrari, les fosques, amb una albedo baix, l’absorbiran i ens calfarem en hivern.

Imaginem una plantació d’un cultiu clar, podria afectar l’albedo de la mateixa manera? En cas afirmatiu podria afectar a un canvi important de la temperatura.

La revista Current Biology ens orienta al respecte amb la publicació de les conclusions d’una investigació sobre “La dinàmica del Medi Ambient Mundial” duta a terme per l'Escola de Ciències Geogràfiques de la “University of Bristol” del Regne Unit, segons la qual, una superfície coberta per colors clars refredarà l’ambient; fins i tot, el doctor Andy Ridgwell, director de la investigació, afirma que la temperatura d'Euràsia i Amèrica del Nord podria baixar , a l’estiu, 1ºC, es a dir, la temperatura del planeta podria descendir en 0,1ºC anuals, quasi el 20% del que ha augmentat la temperatura des de la Revolució Industrial.

Per tant, i com aconsella el propi Ridgwell, no cal canviar els cultius, sinó utilitzar les varietats més clares, fins i tot utilitzant la modificació genètica de les plantes, per maximitzar la reflectivitat solar i, alhora, evitar l’emissió de CO2 atmosfèric.

També et recomane:

Related Posts with Thumbnails