Subscriu-te

RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Template

Powered by Blogger

dissabte, de gener 24, 2009

Els caramells lunars

Resulta difícil superar la temptació de passar al costat d'un d'eixos trossos  de gel (caramell) més o menys llarg i punxegut, penjats d'una eixida d'una teulada o d'un arbre que es forma al congelar els desglaç i no fer-li una foto.
Però clar, allò més difícil seria fotografiar-lo si el lloc on es troba fora el broquet ardent de la turbina d'un coet; en aquest cas, l'utilitzada per la NASA en intentar desenvolupar tecnologies per a aplicar a un mòdul lunar d'última generació on es genera genera vapor ardent a 5.000º.

La Turbina Comú criogènica i Extensible (Common Extensible Cryogenic Engine o CECE, en anglès) utilitzada per la NASA, amb una d'eixes descomunals inversions, està alimentada per una barreja fluïda d'oxigen a -147ºC i hidrogen a -218°C, provocan uns preciosos caramells dignes d'una bona fotografia (prou cares, com totes les que possiblita la NASA).

Així i mentre la CECE crema els seus combustibles freds, la boqueta va expulsant vapor calent i altres gasos que en refredar-se, sobretot el vapor d'aigua, es condensa i després es congela formant, a les vores, els caramells esmentats.

També et recomane:

Related Posts with Thumbnails