Subscriu-te

RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Template

Powered by Blogger

dimecres, de juliol 02, 2008

Greenpeace denuncia l'urabinisme salvatge

Greenpeace ha presentat l'informe anual sobre la situació del litoral, afegint, enguany, la variable "contaminació".

Concretament, l'informe, fa esment dels 100 "punts negres" més amenaçats del litoral, 37 dels quals són per contaminació de les aigües.

La llista, que encapçalen Andalusia, el País Valencià, Múrcia i les Canàries, en aquest ordre d'agreujament, es basa fonamentalment en els desastres que cause "l'urbanisme salvatge", fomentant una política poc respectuosa amb el medi ambient.

D'entre els 10 punts més amenaçats destaca Marina d'Or de Castelló (a la foto)

Segons l'informe, en l'últim any, s'ha continuat amb el model basat en la degradació del litoral, amb un balanç de 67 casos de corrupció urbanística; si en 2007 es van projectar tres milions d'habitatges en la costa, ara se li sumen 137 noves actuacions en infraestructures portuàries.

A l'informe del País Valencià podem llegir que "
... presenta un dels increments de superfície artificial més alts d'Espanya, superant el 50% en l'última dècada. La pressió turístic-residencial ha generat una elevada demanda de sòl en el litoral, especialment en zones amb escassos recursos hídrics. Les superfícies ocupades per autopistes i autovies també s'han duplicat."

En aquest informe es destaca l'actuació de la Comissió parlamentària Europea que qualifica l'actitud del conseller d'Urbanisme valencià d'aleshores, el senyor Gonzalez Pons, d'
arrogant, essent la Generalitat Valenciana, l'administració que menys explicacions ha oferit sobre els projectes urbanístics “que han causat la destrucció de multitud de bells i fràgils paratges costaners”. Resulta preocupant constatar l'actitud de menyspreu de l'Administració valenciana davant les denúncies sobre plans urbanístics presentats pels seus propis ciutadans i ciutaadanes. Ells s'han convertit en víctimes indirectes d'un elevat nombre de projectes recolzats en una legislació centrada únicament i exclusivament a afavorir al promotor i que oblida la seua comesa: crear ciutats que milloren la qualitat de vida dels seus habitants.

Mentre la Fiscalia de Castelló ha obert una investigació penal contra l'empresa BP Oil per un presumpte delicte contra l'ordenació del territori i els recursos naturals, per risc catastròfic i prevaricació en l'ampliació de les seues instal·lacions en el polígon industrial El Serrallo, i ha rebut la denúncia d'un total de 62 construccions il·legals més (en 2007 ja s'obien diligències a 93 habitatges) en el marjal de Nules-Borriana, un espai protegit, declarat Lloc d'Interès Comunitari (LIC) de la xarxa Natura 200 europea i inclòs en el Catàleg de Zones Humides del País Valencià, Marina d’Or s'enfronta a dues investigacions judicials, d'una banda, la Fiscalia ha decidit investigar la possible il·legalitat de la cessió de la gestió de l'aigua feta per l'Ajuntament de Cabanes a una empresa del Grup Marina d’Or i en segon lloc, el president de Marina d’Or, Jesús Ger, s'enfronta a les acusacions de prevaricació i tràfic d'influències després que l'Ajuntament d'Orpesa adjudicara “de forma irregular” el PAI "Els Amplàires", confrontant a Marina d’Or. En total, el grup ecologista estima que s'haurien estafat més de 40 milions d'euros a les arques municipals com a conseqüència de la venda de 200.000 metres quadrats derivats dels drets urbanístics i dels aprofitament de terrenys municipals.

Finalment, l'informe informa que la Fiscalia ha obert,així mateix, diligències d'investigació sobre un desenvolupament urbanístic en la localitat de Torreblanca que planteja la recalificación de 170 hectàrees de terreny per a la construcció de prop de 50.000 habitatges en Torrenostra, per apreciat indicis de delicte contra l'ordenació del territori i contra els recursos naturals i el medi ambient.

En general i a les costes valencianes, l'informe destaca:

1.Costa de Castelló. Vinarós, Benicarló, Peníscola i Alcossebre. Contaminació severa per abocaments urbans.
2.Costa de Castelló. Vinarós, Benicarló, Peníscola, Orpesa, Alcossebre, Castelló i Borriana. Nous ports esportius.
3.Castelló. Polígon del Serrallo i Vila-real. Contaminació industrial severa.
4.Orpesa i Cabanes. Urbanització de 18 milions de m2 .
5.Cullera. Urbanització de les marges de la desembocadura del Xúquer.
6.Xàbia. Ampliació del port esportiu.
7.Altea. Obres d'ampliació del port esportiu Luis Campomanes.
8.El Campello. Devessall de projectes urbanístics.
9.Sant Joan’d Alacant. 90% del sòl urbanitzable.
10.Elx. Urbanització desmesurada.
11.Guardamar del Segura. Contaminació severa per abocaments industrials i urbans


També et recomane:

Related Posts with Thumbnails