Subscriu-te

RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Template

Powered by Blogger

divendres, de juliol 11, 2008

Els coralls en perill

Al març del 2007, 23 científics es van reunir a Dominica per a analitzar dades sobre els coralls de l'Atlàntic Tropical Oest, herbes marines, manglars i algues, considerats com components fonamentals dels ecosistemes marins que proveeixen aliment i refugi per a nombrosos organismes i comunitats locals. L'estudi va ser finançat parcialment pel fons per a l'Oceà de l'empresa de creuers Royal Caribbean Cruises.
Aquesta anàlisi va ser el primer d'una sèrie d'estudis coneguts com Global Marine Species Assessment (GMSA), on s'estudien els productors primaris de vida marina mundials en tot el planeta. La seu del GMSA es troba en la Old Dominion University en Norfolk, Virginia i treballa en associació amb Conservació Internacional (CI) i la Unión Mundial per a la Naturalesa IUCN. El seu objectiu és el d'incrementar de manera espectacular el nombre d'espècies marines avaluades sota els criteris rigorosos de la Llista Roja sobre Espècies Amenaçades de la IUCN i brindar informació actualitzada que ajude a l'hora de crear polítiques de preservació marina i amb els esforços de conservació en general. Aquest estudi va revelar que el 10 per cent dels 62 esculls corallins d'aquesta zona es troben sota amenaça, incloent els coralls “banya de cérvol” (Acropora sp) i “banya d'alce” (Acropora palmata). Aquestes espècies, malgrat d'haver-se considerat com de gran importància en el passat, en l'actualitat són candidates a ser incloses en la Llista Roja sobre Espècies Amenaçades de la IUCN
Ha passat un any i la situació ha empitjorat; uns 40 investigadors d'arreu del món han fet públic un informe segons el qual els coralls, eixos meravellosos cnidaris que trobem a la mar isolats o formant colònies, també són víctimes de la contaminació. Més d'un terç de les espècies estan en "elevat risc d'extinció" i amb ells, evidentment, la flora i fauna del seu ecosistema.
Kent Carpenter director del
GMSA i de l'informe han comptabilitzar 845 espècies de coralls utilitzant els criteris de la Llista Roja de la Unión Internacional de Conservació de la Naturalesa, però de 141 no van obtenir dades suficients, pel que finalment van analitzar 704. D'elles, 231 (el 32%) estan en les categories d'espècies en greu risc d'extinció, mentre que 407 es consideren en perill o vulnerables.
De fet, l'escalfament global, és causa directa del seu blanqueig: els corals tenen una relació simbiótica amb unes algues (les 'zooxanthellae') que són les que els alimenten, li donen energia per a la fotosíntesi i aviven els seus colors, però amb la pujada de la temperatura i l'increment de la intensitat de la radiació solar, les algues són expel·lides dels seus teixits, i per això es blanquegen, (com resposta a l'estrès) fent-se més sensibles a malalties.
D'altra banda, l'augment de CO2 també augmenta l'acidesa de l'aigua i disminueix el seu PH.

També et recomane:

Related Posts with Thumbnails