Subscriu-te

RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Template

Powered by Blogger

dissabte, de juny 07, 2008

A la Terra fam i a Mart pols!

Mentre els 193 països integrants de la FAO acorden en Roma reduir "a la meitat" per a 2015 el nombre de persones desnodrides en el món, en una polèmica declaració que sembla poc compromesa amb la gravetat de la crisi alimentària, la sonda Phoenix ens envia imatges noves del planeta Mart.

Des que la nau espacial Odyssey trobara aigua subterrània en Mart en 2002, la NASA investiga el planeta Mart a la recerca d'aigua o condicions que permeteren.

D’aleshores ençà es posaria en marxa la missió Phoenix, una nau de 420 milions de dòlars, que tocaria sòl en el cercle àrtic de Mart després d'un viatge de 10 mesos i 680 milions de quilòmetres des de la Terra.

El passat el 25 de maig la sonda amarava en el cercle àrtic del planeta roig i ara acaba d’enviar les fotografies amb millor definició mai preses de pols i arena en la superfície d'un planeta.

Les imatges han estat preses amb un microscopi òptic i mostren partícules, algunes tan menudes com un dècim del diàmetre d'un pèl humà, arreplegades amb un portaobjectes.

Michael Hecht, del "Jet Propulsion Laboratory" de l'agència espacial nord-americana, clarificava que un dels grans menuts que es veu en les fotografies era transparent i blanc, però els científics van explicar que és un mineral, probablement sal, i no gel. Altres partícules eren de color cafè vermellós, com la superfície marciana, o fosques i brillants.

Així, ara n’hi ha 862 milions de persones en el Planeta Terra que estan desnodrides, però podem contemplar unes fotos del Planeta Mart de més de 400 milions de dòlars.

5 comentaris:

Anònim ha dit...

No sé si es muy acertado contraponer investigación científica y hambre. Armas y hambre sí sé que es acertado. Investigación básica, no lo tengo muy claro. Hay dinero para ir a Marte y dinero para acabar con el hambre. Para las armas, más bien no. Además, las fotos son mucho, muchísimo más baratas que un mes de guerra de Irak.

La investigación espacial sí nos puede dar de comer. Cultivar más allá de los límites del suelo, con una población que crece y crece, podría relajar la presión sobre los ecosistemas.

No sé yo si es un acierto contraponer NASA contra FAO...

US Army sí, eso sí lo tengo claro. Y empresas españolas, o europeas, que fabrican minas antipersona, eso también.

Además, las fotos de Marte son muy bonitas. O a mí me lo parecen.

BiG - IES Penyagolosa ha dit...

Pel que fa al tema que explicites de la guerra, cap ni un comentari, és evident que estic d'acord, res no diu d'això l'article. No sé com ni de quina manera s'interprete res diferent de l'escrit!. Seria tant absurd com deduir de la teua resposta que estàs en contra de la investigació científica, perquè no estàs (i jo tampoc, que no et capiga cap dubte) a favor de la inversió o estudi armamentístic.
Així mateix, deduir de l'article com que s'està en contra de la investigació científica o de l'espacial és donar una interpretació molt lliure al tema; respectable, és clar, però errònia (no crec necessari justificar-me).
Pensar que n'hi ha diners per a tot ja és més qüestionable; la majoria dels recursos, i entre ells els econòmics, són limitats, molt limitats. Per la qual cosa és imprescindible parlar de malbaratament i de la prioritat d'objectius de cada estat, de cada govern, di-li com vulgues.
La carrera espacial no s'inicia amb la sonda Phoenix, ja en porten dècades, és fruit d'inversions, en molts casos, desorbitades (el valor econòmic, que no estètic de la foto és per tant molt elevat)que van néixer de la competitivitat entre potencies (guerra freda? guerra al cap i a la fi! contra la qual estem els dos d'acord, crec!).
Finalment no em resta més que felicitar-te pel teu gran optimisme en pensar que el futur (a curt o llarg termini, no ho deixes clar)de les 862 milions de persones del Planeta Terra que estan desnodrides està en Mart.

Anònim ha dit...

Este article i el posterior (deixa'ls viure) és un debat que vam fer en classe, proposat pel profe per tractar la influència dels mitjans de comunicació per a desviar la nostra atenció de temes molt importants; vam estar comentar com el de Mart l'havia difundit una agència de notícies de "Los Angeles", casualment, quan s'havia conegut la posició dels EEUU en la reunió de la FAO.
Ací té la relació senyor Castillo.
No desvie l'atenció amb altres temes com la guerra, això ja ho fa la premsa.

Anònim ha dit...

Senyor José L. estamos en contra de la guerra. Ya está. Ahora ya podemos hablar de otras cosas que tambien nos preocupan? Gracias.
Hemos decidido adjuntarle otras fotos por si le parecen tambien bonitas porque nos parece de muy mal gusto su comentario:
http://www.granma.cubaweb.cu/2007/02/23/interna/ninosdesnutridos.jpg
http://insurgente.org/ficheros/Nico.%20Hambre%20en%20el%20mundo.jpg

Anònim ha dit...

Fíjate, yo soy de los que cree que la discrepancia, argumentada, no es de mal gusto. No termino de comprender la razón de que haya molestado, espero que me la expliquéis. O no, eso es cosa vuestra.

Los blogs, y las opiniones que hay en ellos, requieren de mucha matización porque carecen de la inmediatez, del contacto humano, de la visión, del gesto. Por eso creo que la prudencia es una buena guía. Los malentendidos son fáciles. Por tanto, no sobra declaración formal: "lo que yo opinaba (opino) no tiene ninguna intención de ofender. Me ha sorprendido lo contrario. En cuanto vea en que he ofendido pediré disculpas."

Mi tiempo es muy limitado y tengo suficiente edad como para saber que ofender porque sí es ridículo y me desvía de lo que de verdad me importa. Mi intención era (es) opinar, con argumentación. Si no soy bienvenido, tampoco pasa nada, me voy con mi tiempo (y mis opiniones) a otro lugar.

De todas maneras, como este lugar, los que lo escriben y los que lo leen me siguen interesando, os dejo matizaciones por si son útiles. Ya me diréis. O no, eso es cosa vuestra.

Opino que la ciencia no se opone al hambre. El hambre, junto con la obesidad, la guerra y el cambio global, son los problemas más importantes del mundo. Y están conectados. Puede ser interesante este enlace y las cifras que ofrece.

http://www.fao.org/newsroom/es/news/2008/1000853/index.html

El que los medios de comunicación empleen la ciencia como distracción (no lo descarto pero tampoco lo tengo muy claro) no hace a la ciencia culpable, sino al medio de comunicación.

La misión Phoenix no tiene como objetivo sacar fotos. La principal es encontrar trazas de vida en Marte, especialmente después de haber sido detectada la presencia de metano en su atmósfera, con variación estacional y geográfica. Puede ser interesante este enlace.

http://www.nasa.gov/mission_pages/phoenix/mission/index.html

Y espero que este también (y que no sea considerado de mal gusto que referencie a algo que escribí).

http://profeblog.es/blog/joseluis/2008/04/14/metano-en-marte/

O no, no lo sé.

Porque aprecio el esfuerzo de todo el que escribe un blog, me interesa colaborar. Espero que pueda ser útil. Y espero poder seguir haciéndolo. Esa es mi intención.

Por eso creo que no es un acierto incluir en el mismo epígrafe hambre y sonda a Marte. Por eso lo digo, por eso discrepo. Por si sirve.

Respecto al hambre, sí puede haber una conexión entre hipotéticos metabolismos de Marte (la posibilidad de encontrar algo vivo es muy remota, pero merece la pena explorarla; para descartarla al menos). Abriría las puertas a la imaginación acerca de cómo emplear bichos que viven en un entorno tan hostil.

Tiene mucha pinta de ciencia-ficción. Especialmente cuando se termine descartando, en unos meses, la existencia activa de vida en Marte. Pero imaginad un romano, o un asirio, dando una vueltecita por Castellón y entrando en un centro TIC.

¿Merece la pena explorar? Yo creo que sí, que es un buen dinero, bien gastado. Aunque sólo sea para descartar y poder centrar los esfuerzos en otros objetivos.

També et recomane:

Related Posts with Thumbnails