Subscriu-te

RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Template

Powered by Blogger

diumenge, de maig 18, 2008

Un canvi de postura en Garoña?

Em sorprèn (o no) el titular del periòdic "Público", (prop) del govern, en el seu article "La batalla de Garoña".
Ja en un article recent: "Els propietari de la central nuclear de Garoña preveuen inversions més enllà del termini d'explotació" es feia ressò de l'anunci de l'empresa propietària de la central, Nuclenor (Endesa + Iberdrola) d'invertir 93,3 milions d'euros per al període 2008-2013, quan el seu permís d'explotació finalitza en un any (juliol de 1009), després de la seua inauguració en octubre de 1971 per Franco (actualment és la més vella de l'Estat)
En l'article esmentat, de Manuel Ansade, després d'anunciar l'obligatorietat del govern, en boca del seu ministre d'Indústria, pro-energia-nuclear, de decidir, el proper any, sobre el tancament de la central burgalesa o la concesió de 10 anys més d'explotació, (
després que el Consell de Seguretat Nuclear -CSN-emeta un informe tècnic sobre la central) dóna xifres sobre l'estalvi en emissions de gasos d'efecte hivernacle de la nuclear (112 milions de tones de CO2, des de la seua posada en marxa) o, també l'estalvi, de més d'un milió de tones de petroli que l'estat espanyol hauria d'haver importat si no fos per ella.
La realitat és, però, ben distinta, Greenpeace ja ha reclamat en diferents ocasions el seu tancament immediat pels defectes de seguretat. La central pateix danys en l'estructura del reactor que afecta als tubs del vas del reactor. Aquest tubs són utilitzats per a introduir les barres de control destinades a parar la reacció nuclear. Segons Greenpeace, 66 de les 97 tubs estan esquerdats (Nuclenor, les reconeix, però les qualifica de "microfisures de la grandària d'un pèl", i el CSN de "defectes que no afecten la seguretat de la Central"). La central va ser sancionada pel CSN a la fi del 2005, perquè va operar durant set mesos sense que funcionara part de la instrumentació necessària en cas d'accident (no funcionaven uns mesuradors de temperatura). Així mateix, recentment, va registrar un defecte en una vareta del combustible que va generar un increment lleuger, però anormal, dels nivells de radioactivitat en l'aigua que refrigera el nucli.
És per això que no caldria dubtar sobre el seu tancament, menys encara quan, ara per ara, ja està completament amortitzada i la seua producció elèctrica és marginal.

El recent cas d'Ascó fou un símptoma de l'esgotament que pateix el parc nuclear espanyol pel que fa a l'esgotament de la seua vida útil, i a l'increment de successos de seguretat. Segons l'informe del CSN al Congrés i al Senat corresponent al 2006, el nombre de successos es va incrementar en un 62,9% pel que fa al 2005. Segons les dades que disposa Greenpeace, en 2007 es va batre de nou el rècord de fallades.
Però el periòdic continua la seua rentada de cervell i qualifica de "por exagerat" la contaminació radiològica de l'entorn d'una central nuclear, asseguren que: "... de la radiació que rep un ésser humà al llarg de la seua vida, un 17% prové dels aliments, un 15 de l'atmosfera i només un 0,1% de l'activitat de les centrals nuclears"
Ens estan preparant per a un canvi energètic del govern? La resposta en més d'un any.


També et recomane:

Related Posts with Thumbnails