Subscriu-te

RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Template

Powered by Blogger

diumenge, de febrer 10, 2008

VI Jornades Geologia

Aquest cap de setmana, el CEFIRE de Castelló ha organitzat, per sisè any consecutiu, les jornades “Descobreix la terra a través de la Geologia i les seues ciències VI”.

Han estat tot un èxit d’assistència i, cal destacar d’importància dels/de les conferenciants.

La Conferència inaugural, “En un lloc del Caucas” va estar a càrrec de la investigadora científica de Paleobiologia del Museu Nacional de Ciències Naturals (CSIC), Yolanda Fernandez Jalvo, que il·lustrà als assistents sobre les excavacions que s’estan duent a la cova d’AZOKH, en la República de Nagorno-Karabagh (Armènia). A banda de l’existència d’una de les majors colònies de tot el Caucas de “rates penades”, aquests jaciments (plistocè mitjà) han estat i ho segueixen sent, una gran ajuda per a entendre els moments prehistòrics de la nostra espècie i espècies properes. Yolanda informà de la Tafonomia, disciplina paleontològica que estudia els processos que s’han succeït en els fòssils de de la mort de l’organisme en el passat fins al present, tot i donant compte de qui va estar el/els responsables de determinats esdeveniments, com i quan, gràcies a l’aportació dels fòssils registrats en cada unitat estratigràfica.

Joaquin Moratalla, investigador titular d’Organismes Públics d’investigació, en l’Institut Geològic i Miner d’Espanya (Museu Geominer, parlà de la Icnologia i la seua relació amb la paleobiologia i la paleoecologia. Ens contagia el seu entusiasme pels estudis de les icnites, fonamentalment de la Rioja, destacant la conca de Cameros, en els jaciments de “Valdemayor” amb les empremtes de teròpodes. Finalment cal destacar l’esment a les icnites de dinosaures voladors menuts de la zona, com ara els iberomesornis i l’archaeopteryx.

No es quedà enrere Carlos Martínez Pèrez del departament de Geologia de la universitat de València, sobretot per la seua manera particular d’exposar la conferència sobre “La paleontologia de la Foia de Bunyol-Xiva: del juràssic marí a les sabanes del miocè”. D’aquesta forma Carlos explicà les restes trobades en aquesta zona valenciana, no exenta de curiositats,com ara els amficionids (Ysenginia valentiana). La conferència feia referència al llibre “Paleontología de la Hoya de Buñol-Chiva. Del Jurásico marino a las sabanas del Mioceno” d’ella mateix junt a d’altres autors.

El naturalista i fotògraf de la Natura Carlos Oltra Martínez informà sobre el parc natural de l’Albufera:origen i caracterització geològica i hidrològica.

Les conferències s’han tancat avui diumenge amb un homenatge als professors Eduardo Boscà Casanoves i Amtimo Boscà Seytre i dues conferències no més interessants com la de Ramón Salas Roig del departament de Geoquímica, Petrologia i Prospecció Geològica de la facultat de Geologia de la Universitat de Barcelona sobre la “Història Geològica de la Cadena Ibèrica: del triassic al final del Neogen (250-2 Ma) sobre la formació d’aquesta serralada i un reportatge fotogràfic del cim de les Rocalloses i el desert de Sonara dels EEUU a càrrec de Albert Masó, biòleg de la Universitat de Barcelona i fotògraf i assessor científic de National Geographic, destacan les fotografies del Yellowstone National Park.

Molts companys i companyes han assistit a aquestes jornades, és per això que us invitem a visitar altres blocs que fan referència a l'esdeveniment, com ara el de Sergio de l'IES Politècnic o els de Pilar i Ignaci de l'IES Broch i Llop

També et recomane:

Related Posts with Thumbnails