Subscriu-te

RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Template

Powered by Blogger

divendres, de desembre 14, 2007

Confeccionen el major mapa digital de la Via Làctia

Astronòms de la Universitat han creat juntament amb experts internacionals el major mapa digital de la Via Làctia
El catàleg en el qual han intervingut especialistes europeus, americans i australians ja ha estat publicat i cobrix la major zona d'estrelles
Astrònoms de la Universitat de València ha participat en el projecte IPHAS (INT/WFC Photometric H α Survey) junt a d'altres especialistes europeus, a més a més d'americans i australians amb un total de més de 50.
Es tracta de l'elaboració del major mapa digital de la Via Làctia fins a aquest moment, constituït per uns 200 milions d'objectes celestes, en base a l'observació de l'emissió de llum dels àtoms d'hidrogen presents en diversos objectes de la nostra galàxia.
Per a l''estudi s'ha utilitzat el telescopi Isaac Newton instal·lat a l'Observatori del "Roque de los Muchachos" a l'illa de La Palma (Canàries).
El projecte permetrà determinar amb precisió sense precedents l'estructura de la nostra galàxia; alhora, farà possible l'estudi i caracterització de conjunts d'estrelles molt peculiars, de les quals es coneixen molt pocs casos, i que constitueixen fases ràpides de l'evolució estel·lar que encara no són ben compreses.
La primera versió del catàleg que ha estat ara publicada cobrix un àrea del cel de 1600 graus quadrats (la Lluna plena vista des de la Terra té un àrea de 0,1 graus quadrats), al nord del Plànol Galàctic de la Via Làctia (la zona més plena d'estrelles).
Les observacions es van realitzar en dos colors de banda ampla i un filtre de banda estreta sensible a l'emissió de l'hidrogen en la regió més roja de l'espectre (l'emissió H α ).
La resolució de les imatges és suficientment alta per a permetre la detecció d'estrelles individuals que posseïsquen emissió en H α, a més del gas difús que forma les belles i resplandecients nebuloses que ja coneixem per cartografiats anteriors de menor resolució.
Les dades d'IPHAS permetran clarificar l'estructura de la galàxia i realitzar estudis d'evolució estel·lar gràcies a l'elevat nombre d'estrelles observades, estudis de nebuloses planetàries i obtenir un mapa empíric de la distribució de la pols interestel·lar en el Plànol Galàctic.
El catàleg final inclourà observacions del sud del Plànol Galàctic, contenint de 700 a 800 milions d'objectes. L'accés al catàleg digital es realitza a través de l'Observatori Virtual Astre Grid, un nou interface que posseeix un ampli ventall d'opcions d'anàlisis de dades per a permetre als astrònoms realitzar un major ús de la informació.
En la foto veiem una imatge de l'emissió H α del centre de la Nebulosa de la Roseta, realitzada pel projecte IPHAS

També et recomane:

Related Posts with Thumbnails