Subscriu-te

RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Template

Powered by Blogger

dimarts, de desembre 30, 2008

L'any Internacional de Darwin

Estem a punt i hora d'entrar en l'any 2009, i amb ell en el bicentenari del neixement d’un dels científics més importants de la història contemporània: Charles Robert Darwin (Shrewsbury -Anglaterra- 12 de febrer de 1809) i en el 150è aniversari de la publicació de la seva obra sobre l’origen de les espècies.

No ens faltaran oportunitats per a parlar d'ell, del seu viatge en el vaixell i de Beagle (1831), de la seua obra: "On the origin of species by means of natural selection, or the preservation of favoured races in the struggle for lif".

Si anem per la xarxa podrem trobar-hi quantitats inimaginables de materials i recursos aprofitables de tota mena, les seues publicacions, els seus manuscrits, biografies, experiències, curiositats ... . Per cert sabieu que l'etiqueta de la famosa ampolla d'anís "El Mono", dels germans catalans Vicenç i Josep Bosch, sembla tenir una estreta relació amb les corrents darwinistes i creacionistes de l'època (la destileria nasqué en 1870)?. Representa la caricatura de Darwin que subjecta un pergamí amb la frase: "És el millor. La Ciència ho va dir i jo no menteisc".

Moltes seran les activitats que es prepararan per a un event tant important, algunes d'elles ja s'han dut a terme, com ara el V Matinal de l'Evolució Humana "El llarg viatge de l'espècie humana" celebrat a València el dissabte 29 de novembre, una jornada d'actualització científica per a professorat de secundària i batxillerat dins de la "Setmana de la ciència i la tecnologia de la Universitat de València 2008", com ens comunicaren els companys del Broch, Ingnasi i Pilar. Però moltes altres ens esperen entre les que cal destacar les que durà a terme l’Institut d’Estudis Catalans, amb un cicle de conferències "Magistrals 2008-2009": Ciència per a la ciutadania que ja va ser obert recentment amb la intervenció de Sir Crispin Tickell. Entre elles destacarem: «Més sobre Mrs. Darwin que sobre Mr. Darwin», a càrrec de Mercè Piqueras, presidenta de la Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC); «La selecció natural, motor de l’evolució», per Misericòrdia Ramon, de la Universitat de les Illes Balears; «Evolució de la família en el món animal», per Anna Omedes, directora del Museu de Ciències Naturals de Barcelona o «Les quasispecies: del darwinisme molecular», a càrrec d’Esteve Domingo, del Centro de Biología Molecular Severo Ochoa de la Universidad Autónoma de Madrid-CSIC. El cicle serà tancat pel president de l’IEC, Salvador Giner, amb «El darwinisme social». El Centre Contemporani de Cultura de València presentarà, dins el cicle de conferències de l'Espai Ciències 2009: «Economia, gens i hominització. Una nova aproximació Darwista al nostre origen», a càrrec d’Arcadi Navarro, de l’Institut de Biologia Evolutiva de Barcelona (ICREA).

També en revistes comencen a veure's monogr`fics com elsque ens mostren els companys del  BROCH, Ignaci i Pilar, així en "Investigación y ciencia" (núm. 388, gener 2009) tenim un monogràfic dedicat exclusivament a Darwin,o el núm 54 de TEMAS.

Altres iniciatives interessants seran l'exposició del Museu d'Història Natural amb la inclusió d'especimens nous i una col·lecció d'escrits sobre la vida i obra de Darwin.

Així mateix està prevista la reapertura de la casa (Down House) on al llarg de 40 anys viuria el pare de l'evolució, la qual, molt possiblement, serà declarada "Patrimoni de la Humanitat" mostrant, a partir del 12 de febrer elements de la seua vida i on hi haurà una recreació del camarot que utilitzà en el seu viatge en el Beagle.

També et recomane:

Related Posts with Thumbnails